ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile din Crimeea au inaugurat sâmbătă o statuie reprezentând un soldat rus înarmat, referindu-se la forțele speciale rusești care au preluat controlul asupra peninsulei în martie 2014, relatează France Presse.
 
Cu ocazia sărbătorii naționale a Rusiei, celebrată duminică, statuia a fost dezvelită în fața locuitorilor din Simferopol, capitala Crimeii.

Instalat la doi pași de parlamentul local, soldatul — înalt de doi metri — poartă în bandulieră un automat kalașnikov și numeroase încărcătoare cu cartușe. El aruncă o privire protectoare spre o fetiță care îi întinde flori în timp ce un motan se freacă de picioarele lui.

În martie 2014, forțele speciale rusești — supranumite "omuleții verzi" din cauza uniformei lor — preluaseră în trei săptămâni controlul peninsulei ucrainene, fără să tragă un singur foc de armă, înainte de a se organiza controversatul referendum prin care localnicii ar fi cerut — potrivit Moscovei — anexarea Crimeii.