ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 29.05/13:37 Președintele Serbiei a anunțat azi că „Marile Puteri” au reacționat după evenimentele din nordul provinciei Kosovo.

Conform acestuia, „Marile Puteri” i-au confirmat că acțiunea forțelor speciale kosovare nu are legătura cu lupta împotriva infracționalității.

„E o veste bună, Serbia va învinge”, a spus Vucici în cadrul Parlamentului Serbiei.

ACTUALIZARE 15:50 Un avion de luptă Mig 29 și o coloană de vehicule blindate și militari a plecat din baza militară din Kraljevo, în direcția graniței dintre Serbia centrală și Kosovo. Sursele citate de B92 afirmă că militarii au plecat după ce Ministrul Apărării de la Belgrad a sosit în garnizoană.

Știrea inițială

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a anunțat că toate forțele Ministerului Apărării și ale Ministerului de Interne ale țării au fost puse în stare de alarmă de luptă, după ce în această dimineață, autoritățile de la Priștina au efectuat raiduri în Nordul Kosovo, arestând 23 de persoane, etnici sârbi, informează B92.


Imediat, s-a reunit Consiliul Național de Securitate al Serbiei, autoritățile de la Belgrad încercând să găsească cel mai bun răspuns la criza din nordul provinciei.

Vucici a spus că raidul din această dimineață a fost făcut la scară mare, cu peste 70 de mașini blindate și alte câteva în așteptare. În localitatea Zubin Potok au fost raportate focuri de armă, inclusiv răniți,  iar presa de la Belgrad anunță că sârbii din zonă au început să-și părăsească locuințele.

Președintele sârb a reamintit că a avertizat încă din 17 mai că asta se va întâmpla, informând autoritățile Uniunii Europene că albanezii doresc să „criminalizeze poporul sârb” sub pretextul luptei împotriva corupției.

Vucici a precizat că dacă va exista vreo amenințare la adresa vieților sârbilor din Kosovo, Armata Serbiei îi va proteja.

Reamintim că, deocamdată, provincia Kosovo nu deține o armată proprie, ci doar forțe de poliție înarmate și trupe speciale.