ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criza refugiaților pare să fi prins Europa nepregătită. Statele europene dau din colț în colț în privința unei soluții, iar Uniunea Europeană nu poate trece peste soluția "contabilă" de a împărți imigranții între diferitele țări membre.

În realitate, criza aceasta nu doar că ar fi fost posibil de evitat, dar era și ușor de prevăzut.Schimbările politice din Libia, Siria, Tunisia, Afganistan, Irak, precum și terorismul în masă practicat în Nigeria sau Somalia, au creat inevitabil, un exod de populație.

Printre cei care au avertizat Occidentul că lucrurile se pot schimba în rău, dacă se continuă intervențiile în Nordul Africii sau Orient, a fost și dictatorul libian Muammar Gaddafi.

Criza libiană, care a început în martie 2011 și în urma căreia s-a schimbat regimul politic din această țară, s-a sfârșit cu lichidarea sumară a conducătorului țării. Chiar la începutul crizei, însă, atunci când NATO încă nu intervenise militar împotriva Libiei, Gaddafi acorda un interviu pentru presa franceză.

Printre altele, spunea libianul, Libia juca un rol extrem de important în securitatea din zona Mediteranei. Din păcate, avertismentul său nu a fost luat în seamă.

"Este foarte ciudat ce se întâmplă...Sunt milioane de africani care ar putea imigra, care ar putea să traverseze Mediterana și să ajungă în Italia și Franța. Libia este o țară cu un rol crucial în blocarea acestui exod", spunea el atunci pentru France 24.

După căderea regimului Gaddafi, Libia a fost cuprinsă de haos, ducându-se o luptă armată pentru putere între diferitele facțiuni ale opoziției.