ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europenii vor să ajute regimul de la Kiev, desprins de Rusia, să facă față crizei economice majore. Așa că Ucraina vrea să cucerească principala piață europeană cu pui congelați. Firma ucraineană Mhp vrea să devină principalul exportator de carne avicolă din lume, scrie ziarul italian Corriere della Sera în articoul intitulat "războiul puilor low cost"

Scăpată de sub dominația Rusiei, Ucraina vrea să cucerească Europa. Cu puii congelați sau mai puțin congelați, iar motivul este acela că prețul lor este foarte scăzut: costuri de producție mici, mână de lucru ieftină, controale aproape inexistente. Puii vor ajunge în Europa trecând prin Oland, unde vor fi etichetați. Pentru ca ulterior să ajungă în magazinele din Europa ca pui olandezi.
 
Obiectivul firmei ucrainei Mhp este de a-și dubla exporturile și de a deveni principalul exportator de carne avicolă din lume, mizând pe sprijinul finanțării internaționale și pe o creștere semnificativă a vânzărilor către Europa, scrie Corriere della Sera.
 
Crescuți lângă Cernobîl

Firma avicolă ucraineană urmează un trend demarat în ultimii ani, in care producția europeană a fost dominată de state din est. Mai precis de Polonia, devenită primul producător din Europa, cu 1,8 miilioane de tone de pui 2014, conform datelor Eurostat. Mhp a fost favorizată de finanțările externe, devenind unul dintre proiectele majore din Ucraina ale Ifc (Internationl finance corporation), "brațul financiar" al Băncii Mondiale.
Presa italiană notează însă că unele dintre fermele în care sunt crescuți puii firmei Mhp se află la aproximativ 150 de km de Cernobil, zonă devastată de dezastrul nuclear din 26 martie 1986, unde persistă și astăzi concetrații mari de radioactivitate.

În 2014, pentru a face firmele mai competitive, guvernul ucrainean instalat de Occident după înlăturararea de la putere a lui Ianukovici, a impus un moratoriu asupra controalelor, moratoriu extins până ăn 2015. Singurelele controale nesupuse acestui moratoriu au fost cele  fiscale sau cele solicitate expres de guvern sau de fimele însele. În cazul Mhp, mulți observatori ucraineni și internaționali contestă un astfel de moratoriu in cazul oricăror controale în fermele de creștere a păsărilor, inclusiv cele de mediu, considerând că astfel se crează o chestine de transparență a filierei.
 
Economia ucraineană este în criză de la înlăturarea de la putere a fostului președinte Victor Ianukovici, in 2014. Anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și luptele cu rebelii pro-ruși din estul țării au dus la diminuarea exporturilor Ucrainei. La acestea s-au adăugat o devalorizare semnificativă a monedei naționale, astfel că autoritățile de la Kiev au dificultăți cu rambursarea datoriei externe și plata gazelor naturale livrate de Rusia.