ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Isteria dărâmării statuilor a ajuns și în Suedia. Unde sunt lansate apeluri pentru înlocuirea statuilor și monumentelor istorice cu „noua garnitură” de eroi ai stângii.

Un fost edil din Suedia a sugerat că statuia celebrului rege suedez Carol al -XII-lea, cunoscut și sub numele de Carolus Rex, ar trebui să fie înlocuită cu o statuie a activistei climatice Greta Thunberg, informează TimesofSweden.

După ce statui ale unor personaje istorice, taxate drept rasiste, au fost vandalizate în întreaga lume de extremiștii de stânga, valul eliminării lor a ajuns și în Suedia.

Statuile lui Thomas Jefferson, Winston Churchill și Cristofor Columb au fost toate vandalizate în urma protestelor din întreaga lume, declanșate după moartea afro-americanului George Floyd.

Într-un editorial pentru publicația Aftonbladet, fostul primar al municipalității Umeå, Jan Björinge, spune că nu ar trebui să existe monumente ale „asupritorilor”.

El susține că oamenii ar trebui să folosească tehnologia pentru a crea experiențe interactive privind statuile date jos de pe socluri. De exemplu, utilizând coduri QR.

Fostul primar spune că ce se întâmplă acum nu este o revizuire a istoriei și că statuile sunt simboluri ale ideologiilor, nu ale istoriei obiective.

„Scoateți statuia autocratului rege Carol al- XII și înlocuiți-o cu una a activistei climatice Greta Thunberg”, scrie el.

Regele Carol al XII-lea (sau Carolus Rex) este unul dintre cei mai faimoși regi suedezi, fiind cunoscut ca un monarh războinic, un rege războinic. Numele său este legat de Marele război nordic, început în 1700, care i-a adus spectaculoasa victorie asupra țarului Petru cel Mare al Rusiei, la Narva, oraș baltic de importanță strategică.
În 1700, o triplă alianță între Danemarca-Norvegia, Saxonia-Polonia-Lituania și Rusia a lansat un atac asupra Imperiului Suedez. Cu toate acestea, regele Carol al XII-lea, care avea doar 18 ani, a condus armata suedeză, câștigând bătălie după bătălie.


Statuia Regelui suedez nu este singura pe care extrema-stânga vrea să o înlăture. Zilele trecute a fost demarată o petiție pentru înlăturarea statuii botanistului, zoologului și medicului suedez Carl Von Linné, acuzat de rasism.
Este cunoscut ca părintele taxonomiei moderne, inventând sistemul modern de denumire a organismelor. A scris celebra Systema Naturae.