ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luna decembrie este un timp în care majoritatea Europei și a lumii este cu gândul la praznicul Nașterii Domnului sau a altor sărbători, astfel încât oamenii sunt mai puțin vigilenți la evenimente ce par „minore”.

Ca atare, sfârșitul anului calendaristic este timpul ideal pentru producerea unor evenimente care să treacă ușor de „radarul” opiniei publice.

Un astfel de caz s-a petrecut și în decembrie 2016: moartea lui Yves Chandelon, un nume care nu spune nimic opiniei publice din România și din Europa, în general. Chandellon avea funcția de auditor șef al NATO și investiga finanțarea organizațiilor teroriste și spălarea de bani.

Yves Chandelon (62 de ani) a fost găsit mort în orașul Andenne din Belgia, localitate aflată la 140 de kilometri de biroul său și la 100 de kilometri distanță de casa sa, aflată în orașul belgian Tournai.

Conform cotidianului turcesc Daily Sabah, moartea a survenit pe 16 decembrie, dar în mod curios, presa nu a aflat nimic despre eveniment. Abia după cinci zile,  presa belgiană relata despre moartea lui Chandellon și mai ales despre protestele familiei, care nu cred în ipoteza oficială a autorităților cum că funcționarul NATO s-ar fi sinucis.

Chandelon a fost găsit împușcat în cap, dar s-ar fi împușcat cu mâna dreaptă, deși era stângaci. Proprietar a trei arme, Chandelon s-ar fi sinucis cu o a patra, de proveniență necunoscută, găsită ulterior în compartimentul de bord al mașinii! 

Cotidianul belgian 7su7 scria că familia lui Chandellon crede că este „o crimă mascată în sinucidere”. Aceștia afirmau atunci că belgianul de 62 de ani își făcuse planuri de sărbători cu cei dragi și le destăinuise ce dorea să facă în 2017.

Ulterior, abia la 12 zile după eveniment, oficialii NATO au negat că Chandelon s-ar fi ocupat cu investigarea banilor negri și a finanțării terorismului internațional, relatează Politico. În paranteză, fiind membră a NATO, cazul ar fi trebuit să prezinte interes și pentru mass-media din România, dar a fost ignorat.

Tot pe 28 decembrie, procurorul Vincent Mack, cel care se ocupă de investigația oficială a morții lui Chandelon, a declarat că poliția a găsit și o scrisoare de adio a înaltului funcționar NATO, scrisă de mână...în mașina victimei.

Conform procuraturii, Chandelon s-ar fi sinucis din cauza unor investiții financiare falimentare, activități de care familia sa nu avea cunoștință.

Autopsia a confirmat că belgianul de 62 de ani a murit din cauza glonțului pe care l-a primit cap. Din mâna sa sau a altuia.

Sinucidere sau crimă mascată? Cert este că pe 16 decembrie Chandelon era mort, iar trei zile mai târziu, ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, era împușcat.
 
Credeți în coincidențe?