ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu doar câteva luni înainte de încheierea mandatului său, președintele Barak Obama recunoaște că intervenția militară din Libia, din 2011,  a fost un fiasco. Iar vina ar purta-o, în opinia sa, doi principali aliați ai Washington-ului: Franța și Marea Britanie.

Cel puțin parțial, de vină pentru dezastrul din Libia sunt europenii, în frunte cu premierul britanic David Cameron și Nicolas Sarkozy, fostul președinte francez, crede Obama, conform interviului acordat publicației The Atlantic.

Obama s-a plâns de comportamentul europenilor și de cel al statelor din Golf. "La un punct, aveam Europa și un număr de state din Golf care îl urau pe Gaddafi sau erau îngrijorate de chestiunile umanitare, care cereau acțiune. Dar, în ceea ce s-a dovedit a fi un obicei în ultimele decenii în astfel de circumstanțe, acești oameni ne presau să intervenim numai pentru a-și arăta lipsa de apetit pentru implicare în joc", a observat Obama. 

Dacă bombardamentele efectuate în colaborare cu aliații europeni au avut efect, iar Muammar Gaddafi a fost capturat și ucis, strategia de după intervenția militară s-a prăbușit.

"Am prevenit pierderile masive de vieți, am oprit ceea ce părea să fie un conflict civil sângeros. Cu toate acestea, Libia este o harababură", a spus Obama.

"Când mă uit înapoi și mă întreb ce a mers greșit, observ că sunt multe de criticat, deoarece am avut mai multă încredere că europenii, ținând cont de proximitatea lor geografică, se vor implica în faza (de reconstrucție) postconflict", a adăugat președintele american.

Obama și-a amintit că premierul britanic David Cameron a încetat să mai fie preocupat de Libia și era distras de alte lucruri, în vreme ce Sarkozy era preocupat să se laude.

"Sarkozy se lăuda cu numărul de zboruri lansate în cadrul campaniei aeriene, în ciuda faptului că noi eliminasem toate elementele de apărare antiaeriană și pregătisem infrastructura necesară pentru intervenție", a mai spus Obama.

Liderul de la Casa Albă a indicat și spre dinamica internă libiană. "Gradul de diviziune tribală era mai mare decât ne-am așteptat, iar abilitatea noastră de a construi o structură cu care să putem interacționa s-a prăbușit imediat", a mai spus Obama.