ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nici nu contează care va fi rezultatul la referendumul de duminică.Important este că are loc acest referendum, că pentru prima dată în Europa, politicile de austeritate sunt supuse formei supreme de dezbatere şi decizie democratică: votul.
Căci aceasta este esenţa democraţiei, ceea ce afectează pe toată lumea, trebuie să fie bine înţeles şi aprobat de toată lumea. Iar măsurile de austeritate economică afectează chiar pe toţi.

Referendumul acesta este important în sine pentru că nu este dorit, pentru că este temut. Un vot al grecilor împotriva austerităţii ar pune la grea încercare mecanismul politic al Uniunii Europene şi ar putea să fie începutul sfârşitului mai întâi pentru euro, apoi pentru tot proiectul ideologic de masificare al ţărilor europene sub conducerea birocraţiei bruxelleze.

Iar cum Uniunea Europeană se construieşte tot mai mult ca un proiect ideologic antidemocratic şi nu voi înceta să atrag atenţia asupra faptului că nu există niciun mecanism democratic de alegere şi validare al Comisiei Europene, că actualul tratat constituţional al UE nu a fost validat prin votul cetăţenilor, că Bruxelles-ul nu întreabă pe cetăţenii statelor europene, cu privire la niciuna din deciziile pe care le ia, că Parlamentul european este doar o spoială de democraţie, impotentă politic.că Uniunea Europeană este intolerantă cu orice voce eurosceptică, favorizând direct şi deschis doar pe cei ce îi sunt favorabili.

De aceea, acest referendum este prin el însuşi un manifest democratic într-o Uniune Europeană tot mai străină de ideea de democraţie.

Cât despre vot: o spun sincer, mă bucur că nu sunt grec. Nu ştiu cum aş vota dacă aş fi grec: desigur, sufletul mi-ar spune să votez împotriva austerităţii, împotriva chiar a Uniunii Europene (deşi Grecia nu va ieşi din UE după referendumul acesta).
 
Însă pe de altă parte, aş fi conştient de faptul că un vot de Nu, mă va arunca în sărăcie.
Dar şi un vot pentru austeritate nu doar că ar fi împotriva credinţei mele că Uniunea Europeană nu este calea cea bună, dar ar fi un vot pentru prelungirea agoniei până….până la un sfârşit la fel de puţin previzibil.

Voi cum aţi vota?
 
Acest articol a apărut mai întâi pe blogul autorului.