ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul polonez a decis înlocuirea centrului NATO de contraspionaj aflat la Varșovia și a trimis poliția militară pentru a ocupa clărirea, informează AFP, citată de cotidianul turc Hurriyet.

Colonelul Krystof Dusza, cel care a fost înlocuit de la Conducerea Centrului de Excelență în Constraspionaj de la Varșovia, a declarat că raidul poliției militare s-a petrecut în ziua de 18 decembrie, dimineața.

"Le-am spus că prezența lor este ilegală. Când au plecat, am rugat poliția să pună sigiliu pe ușă", a declarat Dusza.

La rândul său, ministerul apărării a declarat că a fost vorba de înlocuirea directorului, Krystof Dusza, cu colonelul Robert Bala.

Centrul de Excelență în Contraspionaj de la Varșovia a fost creat în parteneriat de către Polonia și Slovacia și a primit "binecuvântarea" NATO din Octombrie. Partea slovacă a reacționat imediat la auzul veștilor.

"Așteptăm o clarificare temeinică a situației din partea colegilor polonezi", a spus Ministrul Apărării Slovac.

De cealaltă parte, Ministrul Adjunct al Apărării Poloniei, Bartosz Kownacki, a precizat că șefii respectivului centru fuseseră demiși de acum o săptămână, dar "au continuat să rămână pe poziții, refuzând să respecte ordinele primite".

Tomasz Siemoniak, fost ministru al apărării în executivul anterior, a calificat gestul drept "absolut scandalos" și "fără precedent într-o țară membră NATO". Mai mult, acesta a cerut scuze Slovaciei din partea Poloniei.

Contactată de AFP, NATO s-a dezis de centrul de la Varșovia, afirmând prin gura unui purtător de cuvânt că deși este o instituție care lucrează în parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică, aceasta nu a fost "încă" acreditată de organizație.

"În termeni generali, Centrele de Excelență sunt centre internaționale de cercetare, care pot fi naționale sau multi-naționale, atât din punct de vedere al finanțării cât și al staff-ului și lucrează alături de Alianță, dar nu sunt încă parte a NATO", a spus oficialul.

La putere din noiembrie, Partidul Independență și Justiție, de orientare conservatoare, a luat câteva măsuri pe care le consideră necesare pentru restabilirea suveranității statului, măsuri pe care opoziția liberală le contestă.