ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu doar trei zile înainte de alegerile prezidențiale din Franța, unul dintre favoriți, republicanul Francois Fillon, și-a arătat încă o dată susținerea față de autoritățile de la Moscova.

El a afirmat în cadrul unui interviu pentru ziarul Le Figaro că peninsula Crimeea aparține Rusiei. Fillon a menționat că teritoriul a fost dintotdeauna al Rusiei și că celelalte țări trebuie să respecte dreptul localnicilor la autodeterminare, făcând aluzie la așa-zisul referendum care a avut loc în 2014 în Crimeea.

Francois Fillon este cunoscut pentru simpatia pe care o poartă pentru Rusia și pentru legăturile de prietenie cu președintele Vladimir Putin.

Republicanul se va confrunta în această seară cu ceilalți zece candidați în cadrul ultimelor dezbateri televizate înainte de scrutinul de duminică

Candidatul de centru Emmanuel Macron este cotat în continuare ca favorit în ultimele sondaje de opinie privitor la alegerile prezidențiale din Franța, al căror prim tur va avea loc duminica viitoare, transmite Reuters.

Sondajul Cevipof îi creditează pe Macron și pe Marine Le Pen cu cele mai mari șanse de a ajunge în turul al doilea, dar cu procente mai mici în preferințele electoratului, iar cursa între primii patru candidați din cei 11 este tot mai strânsă. Macron are în acest moment 23%, în scădere cu 2% față de sondajul similar de la începutul lunii. Pentru Le Pen se declară gata să voteze 22,5% din alegătorii francezi, cu 2,5% mai puțini. Procentajul celor care susțin că nu vor vota este de 28%.

Sondajul zilnic efectuat de Opinionway a dat miercuri cifre similare cu Cevipof, iar BVA 24% pentru Macron și 23% pentru Le Pen, urmați de conservatorul Francois Fillon și reprezentantul extremei stângi, Jean-Luc Melenchon, cu 19% fiecare.

BVA oferă și predicții pentru turul al doilea, programat pe 7 mai, în care se vor confrunta primii doi candidați în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Macron ar câștiga cu 65% în fața lui Le Pen, cu 67% împotriva lui Fillon și cu 60% dacă adversarul său ar fi Melenchon. Le Pen ar pierde în fața oricăruia din principalii trei contracandidați - Fillon ar lua 57% din voturi, iar Melenchon 60% într-o confruntare directă cu ea. În fine, Melenchon ar învinge cu 58% dacă ar trece în turul al doilea alături de Fillon.

Între timp, procuratura pariziană a atenționat câțiva dintre candidați că ar putea fi ținta atacurilor extremiste, scrie presa franceză.

Surse din echipele lui Francois Fillon și Emmanuel Macron au confirmat că au fost avertizate de autorități.