ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Școlile din Turcia vor preda copiilor conceptul de jihad în noua programă impusă de președintele Tayyip Erdogan, informează Daily Mail.
 
Președintele unei uniuni a cadrelor didactice a descris aceste schimbări drept un pas uriaș într-o direcție greșită în ceea ce privește educația din Turcia și o încercare de a evita promovarea „generațiilor care pun întrebări”. Opozanții se tem că Erdogan subminează fundamentul secular al republicii.

Erdogan este acuzat de criticii săi că, de la lovitura de stat nereușită din iulie anul trecut, calcă în picioare libertățile democratice prin zecile de mii de arestări și prin cenzurarea presei. Cu toate astea, președintele turc continuă să militeze pentru dezvoltarea unor noi „generații pioase”.

Noua programă școlară, care va fi aplicabilă de la începutul anului școlar 2017-2018, obligă numărul din ce în ce mai mare al școlilor religioase „Imam Hatip” din Turcia să predea conceptul de jihad drept „spirit patriotic”.

„Este de datoria noastră să reparăm ceea ce a fost perceput drept greșit. Acesta este motivul pentru care cursurile de drept islamic și prelegerile religioase fundamentale vor include lecții despre jihad”, a declarat ministrul turc al Educației, Ismet Yilmaz.

„Adevăratul sens al jihadului este dragostea față de națiunea noastră”, a adăugat oficialul.

Jihadul este adesea tradus prin „război sfânt” în contextul celor care luptă împotriva inamicilor islamului. Insă cărturarii musulmani subliniază că se referă, de asemenea, la o luptă personală, spirituală împotriva păcatului.

De asemenea, tot din noua programa școlară a fost scoasă teoria evoluție a lui Darwin pe motiv că aceasta este prea complexă pentru elevi.