ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Instanța Constituțională din Polonia a emis zilele trecute o decizie importantă în favoarea dreptului la obiecția de conștiință în practica medicală.

Curtea a recunoscut că restrângerea dreptului medicilor și celorlalți profesioniști din domeniul medical poate fi făcută exclusiv în situații în care există o nevoie urgentă de a preveni moartea sau vătămarea gravă a sănătății femeii ca urmare a sarcinii. Prin contrast, este neconstituțional să se solicite medicilor să acționeze contrar conștiinței lor în „alte situații urgente”. 

În Polonia avortul la cerere este interzis, acesta fiind posibil doar în caz de malformație a fătului sau de pericol pentru viața mamei.

Tribunalul a mai decis că este neconstituțional ca un medic care invocă obiecția de conștiință să fie obligat să dea pacienta pe mâinile unui alt medic, dispus să îndeplinească procedura contra căreia se obiectează.

Mai mult AICI.