ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hotărâre importantă luată de magistrații din Turcia. Curtea Constituțională a Turciei a decis că pentru vaccinarea bebelușilor și a copiilor este necesar consimțământul părinților, respingând astfel o decizie anterioară a Curții Supreme de Apel.

Decizia judecătorilor de la Curtea Constituțională a fost luată după ce părinții unui copil de un an din provincia Ușak au refuzat să-și vaccineze copilul.


Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională  vaccinarea bebelușilor și a copiilor fără acordul părinților. Conform magistraților turci, vaccinarea obligatorie, în ciuda opoziției părinților poate fi făcută pe baza unor amendamente legale relevante.
 
În luarea acestei decizii, Curtea a invocat Articolele 13 și 17 din Constituție care prevede că "oricine are dreptul la viață și are dreptul de a proteja  și a-și îmbunătăți existența corporală și spirituală",scrie ziarul turc Hurriyet.


"Integritatea corporală și individuală nu ar trebui încălcate, cu excepția unor urgențe medicale și în cazurile prevăzute de lege nu ar trebui să fie subiectul unor experimente medicale sau științifice, fără acordul persoanelor", spune articolul invocat de magistrați.

Curtea Constituțională infirmă astfel o decizie luată de Curtea Supremă de Apel, din 22 iunie, în care se spunea că pentru anumite tipuri de vaccinuri, care "sunt în interesul copiilor", nu este necesară permisiunea părinților.