ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21.55  După ce ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, a afirmat că numărul românilor dați dispăruți după cutremurul din Italia se ridică la 14, Ministerul Afacerilor Externe a precizat, duminică seara, că numărul cazurilor de cetățeni români dispăruți, aflați în atenția MAE, este de patru persoane. Ceilalți ar fi fost identificați și sunt în viață, susțin reprezentanții MAE.

ACTUALIZARE 20.25 Sunt 14 români dați dispăruți în urma cutremurului din Italia, potrivit unui nou bilanț furnizat de Maria Ligor. De altfel, numărul de pe această listă fluctuează în fiecare zi, în condițiile în care mai multe nume sunt anunțate autorităților, dar apoi familiile reușesc să dea de cei pe care nu reușiseră să-i localizeze.

ACTUALIZARE 28.08/18.05 Aflată în Italia, în zona afectată de cutremurul de miercuri, Maria Ligor a declarat, în exclusivitate pentru Digi24, că a crescut numărul românilor dați dispăruți. Ministrul pentru românii de pretutindeni spune că acum sunt 19 nume pe această listă:

„Au mai apărut informații din partea familiilor care nu reușesc să-i localizeze pe cei apropiați. Avem acum 19 nume, nu toți sunt neapărat din zona direct afectată. Lucrăm în continuare la localizarea celor dispăruți. Am avut și o veste bună. Aveam pe listă o familie de cinci persoane pe care nu puteam să-i localizăm. Avem confirmarea că sunt bine, sănătoși cu toții, sunt teferi, acasă, la Cluj.”

Echipele Ambasadei de la Roma și Consulatului român de la Bologna sunt acum ajutate și de colegi din țară. Mai exact, o echipă a direcției consulare din MAE a ajuns la Rieti. „Am propus și constituirea unei capacități de sprijin psihologic și avem deja răspuns din partea Ministerului Sănătății, ne vom organiza și în acest sens”, mai spune ministrul pentru Românii de pretutindeni.

ACTUALIZARE 22:55 Ministerul Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă seara că încă un cetățean român din Italia și-a pierdut viața în urma cutremurului produs pe 24 august, ceea ce ridică bilanțul total al celor decedați la 11 și al celor dispăruți la 14, în vreme ce alți șase români au fost răniți și se află în spital.


ACTUALIZARE 27.08/13:22 Ministerul Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă că a fost confirmat decesul altor doi cetățeni români, în urma seismului care a avut loc în Italia.

Numărul cetățenilor români care și-au pierdut viața în urma cutremurului din peninsulă este de zece persoane.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că numărul cazurilor de cetățeni români dispăruți, aflat în atenție, este, în prezent, de 16 persoane.

Bilanțul seismului de miercuri, din centrul Italiei, a crescut sâmbătă la 284 de morți, a anunțat Protecția Civilă.

ACTUALIZARE 19:39 „Potrivit ultimelor informații, Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret că, în urma seismului din Italia survenit la data de 24 august 2016, au fost confirmate încă două decese ale unor cetățeni români. În prezent, numărul cetățenilor români decedați în urma tragicului eveniment se ridică la 8 (...) Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanțe familiilor cetățenilor români care și-au pierdut viața în această tragedie și acordă în continuare întreaga asistență necesară”, afirmă MAE într-un comunicat.

Totodată, numărul cetățenilor români dispăruți a crescut de la 17 la 19.


ACTUALIZARE 09:00/26.08 Ministerul Afacerilor Externe anunță că a fost confirmat cel de-al șaselea deces al unui cetățean român, survenit în urma seismului din Italia, și transmite condoleanțe familiilor îndoliate.

Potrivit unui comunicat MAE referitor la cei 5 cetățeni români răniți și internați în spitale din proximitate, medicii curanți au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viața nefiindu-le pusă în pericol.

Alți 17 români sunt dați dispăruți. Acest bilanț vine la trei zile de la producerea seimsului cu magnitudinea 6, soldat, potrivit unui bilanț încă provizoriu, cu 250 de morți, peste 300 de răniți și mii de sinistrați.

"Continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetățeni români dați dispăruți. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente", se mai arată în comunicatul citat.

MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia — (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna — (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

ACTUALIZARE 14:00/25.08  Ministerul de Externe anunță că a fost confirmat decesul altor trei români în urma cutremurului din Italia, astfel că la acest moment numărul cetățenilor români care și-au pierdut viața în seism este de cinci persoane. De asemenea, alte 11 persoane sunt date dispărute, anunță News.ro.

 Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, joi după-amiază, că, potrivit ultimelor informații obținute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetățeni români în urma seismului produs cu o zi în urmă pe teritoriul Italiei. Astfel, la acest moment, numărul cetățenilor români care și-au pierdut viața în urma cutremurului este de cinci persoane.

În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor înregistrate până la acest moment este de 11 persoane, iar verificările sunt în derulare.

În continuare, echipa consulară mobilă aflată pe teren acționează în coordonare cu autoritățile italiene și face toate demersurile necesare pentru a stabili dacă printre victime se află și alți cetățeni români, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 și (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Bilanțul anterior transmis de MAE joi dimineață indica doi cetățeni români decedați, alți patru răniți și opt dispăruți. De asemenea, MAE anunța că alți zece români sunt adăpostiți la o tabără de sinistrați.

Ultimul bilanț provizoriu, de joi dimineață, al cutremurului cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, care a zguduit miercuri dimineață mai multe localități din centrul Italiei, arată că 247 de persoane și-au pierdut viața în urma seismului. Printre victime se numără foarte mulți copii, iar sute de persoane au fost rănite. Peste 2.500 de oameni au rămas fără adăpost, în condițiile în care localitățile Amatrice, Accumoli și Pescara del Tronto au fost rase, practic, de pe fața Pământului. 

ACTUALIZARE 08:10/25.08 Încă un cetățean român a murit în urma cutremurului din Italia, iar alți doi cetățeni au fost identificați printre răniți, bilanțul ajungând la doi morți și patru răniți care se află în spitale, informează MAE.

 Echipele consulare mobile s-au deplasat la unitățile medicale unde se află internați cei 4 cetățeni români răniți și mențin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informații actualizate cu privire la evoluția stării acestora de sănătate, precizează joi MAE.

În ceea ce-i privește pe cei 9 cetățeni români dați dispăruți, MAE informează că verificările continuă, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situație. Totodată, MAE precizează că cele doua echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenței consulare pe parcursul întregii nopți, deplasându-se și la o tabăra de sinistrați unde sunt adăpostiți 10 cetățeni români.

Cele două echipe consulare mobile se află în continuare pe teren, acționează coordonat și întreprind verificări la unitățile spitalicești din zonă pentru a identifica dacă printre răniți sunt și alți cetățeni români.

 "MAE transmite sincere condoleanțe familiilor celor doi cetățeni români care și-au pierdut viața în urma acestei tragedii și acordă întreaga asistență necesară în continuare", se mai arată în comunicat.

Potrivit informaților de miercuri seara, un român și-a pierdut viața în cutremurul din Italia, doi erau răniți și alți 9 dați dispăruți.

MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna - (0039) 0515872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de
către operatorii Call Center în regim de permanență.

Cel puțin 247 de persoane au murit, printre care mulți copii, iar alte sute au fost rănite în urma cutremurelor produse în cursul nopții de marți spre miercuri în centrul Italiei, anunță autoritățile italiene, citate de publicația Corriere Della Sera.

Bilanțul anunțat anterior de autoritățile italiene era de 120 de morți. 

ACTUALIZARE 22:10 Cutremurul devastator care a lovit miercuri dimineața centrul Italiei s-a soldat cu cel puțin 120 de morți și sute de răniți, a declarat la o conferință de presă premierul italian, Matteo Renzi, citat de AFP.


Sunt cel puțin 120 de vieți pierdute și nu este bilanțul definitiv", a declarat Matteo Renzi la Rieti, nu departe de zona afectată de seism pe care a vizitat-o cu puțin înainte de conferința de presă. De asemenea, șeful executivului a precizat că sunt peste 360 de răniți.


ACTUALIZARE 19:20 Ministerul Afacerilor Externe anunță decesul unui cetățean român în urma cutremurului care a afectat miercuri dimineața regiunea centrală a Italiei.

Potrivit MAE, până în prezent, alte două persoane de cetățenie română au fost identificate printre răniți și se află internate pentru îngrijiri medicale.

De asemenea, nouă cetățeni români rezidenți în zona sinistrată au fost dați dispăruți de către aparținători.

MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia — (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna — (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

ACTUALIZARE 16:00 Cel puțin 63 de persoane au murit în urma seismului de miercuri dimineață, din Italia, relatează postul de televiziune RAI News, precizând că nu există un bilanț oficial.

Potrivit postului de televiziune, cele mai multe decese,  cel puțin 35 , s-au înregistrat la Amatrice, iar alte 11 la Accumoli. 

ACTUALIZARE 14:00 Cel puțin 38 de persoane au murit în urma puternicului cutremur care a lovit centrul Italiei miercuri dimineața, a anunțat o purtătoare de cuvânt al departamentului de protecție civilă, citată de Reuters.

Seismul a afectat orașe și sate din zona de munte a țării, ceea ce face operațiunile de salvare să fie mai dificile, a indicat purtătoarea de cuvânt Immacolata Postiglione.

Adresându-se jurnaliștilor, Postiglione a precizat că 27 de persoane au murit în zona dintre orașele Accumoli și Amatrice, și alte 10 și-au pierdut viața în zona Arquata, aflată în apropiere. Ulterior, în cadrul aceleiași conferințe de presă, aceasta a urcat bilanțul la 38 de morți, fără a oferi detalii suplimentare.

Ionut Vîlcu, purtător de cuvânt al MAE, a declarat la Digi24 că din „informațiile disponibile în acest moment, printre victime nu se află cetățeni români.”

În ceea ce privește apelurile telefonice primite de la românii care locuiesc în zona afectată de cutremur, acesta a declarat că ei „sunt în regulă”.

Potrivit acestuia, echipa mobilă a Consulatului general al Bologna se află deja în zona afectată de seism, iar cea a Ambasadei de la Roma este în drum.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al MAE a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a exprimat solidaritatea cu poporul italian.
 

ACTUALIZARE 12:00 Centrul Italiei a fost afectat de trei cutremure de suprafață - cu magnitudini de 6,0, 5,4 și 4,8 grade - urmate de zeci de replici, bilanțul provizoriu fiind de cel puțin 22 de morți, zeci de oameni fiind răniți, anunță autoritățile italiene. 

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade a avut loc la 03.36 ora locală (04.36 ora României), în Italia, potrivit BBC. Cel puțin șase persoane și-au pierdut viața.


Bilanțul actual s-a ridicat la 6 morți, după ce o familie a fost găsită sub dărâmături în Accumoli.

Reprezentanții poliției au declarat că două persoane au murit în apropierea orașului Pescara del Tronto, potrivit RAI.

 În Roma, cutremurul s-a resimțit timp de aproximativ 20 de secunde, potrivit La Repubblica. Nu s-au înregistrat victime până în acest moment.

Primarul orașului Amatrice a declarat pentru un post de radio că orașul a fost distrus.

„Drumurile din și spre oraș sunt blocate. Jumătate din oraș a dispărut. Orașul nu mai există. În acest moment există persoane aflate sub dărâmături. Au avut loc mai multe alunecări de teren, iar un pod este pe cale să se prăbușească”, a declarat Sergio Perozzi.

 Agenția de Protecție Civilă a Italiei a catalogat cutremurul ca fiind ”sever”.

Inițial, cutremurul ar fi avut magnitudinea de 6,4 grade. Acesta a fost urmat de o serie de replici, notează La Repubblica.

În 2009, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade care a avut loc în regiunea Aquila, și care s-a resimțit și în capitala Italiei, a lăsat peste 300 de victime.