ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 10:30 Atenționarea de risc de tsunami a fost ridicată marți la prânz în toate zonele avute în vedere de pe coasta de est a Japoniei, la șapte ore după un violent cutremur care a provocat valuri ce au atins un metru înălțime în apropiere de Fukushima, a anunțat Agenția niponă de meteorologie, citată de AFP.

Alerta de tsunami a fost lansată în două regiuni (Fukushima și Miyagi) și o atenționare de risc în alte câteva, după cutremurul produs la ora locală 06.00 (luni, 21.00 GMT). Toate aceste avertismente au fost ridicate, însă agenția a prevenit că replici secundare cu acceași magnitudine (aproape 7) se pot produce în zilele ce vor urma.
 
ACTUALIZARE 08:00 Un val cu înălțimea de 60 de centimetri a lovit zona Onahama / Fukushima, iar un tsunami de 90 de centimetri a fost semnalat în localitatea Soma, în zona centru-est a Japoniei, a transmis postul public de televiziune NHK.

Potrivit agenției Kyodo, un tsunami de 1,4 metri a lovit țărmul nipon în zona Sendai.

Regiunea afectată este cea în care în anul 2011 s-a produs un cutremur de 9,1 grade urmat de valuri tsunami devastatoare, calamități soldate cu 15.900 de morți.

Autoritățile au transmis că nu există risc de scurgeri radioactive la centrala atomoelectrică de la Fukushima. Un incendiu s-a produs marți dimineață la o rafinărie din zona Iwaki (Fukushima).

 Anterior, autoritățile au transmis că există un risc redus de tsunami, potrivit Institutului american de geofizică (USGS).

Seismul a avut loc marți la ora locală 5.59 (luni, 22.59, ora României) în Oceanul Pacific, la adâncimea de 11,4 kilometri, la aproximativ 30 de kilometri est de coastele Japoniei.
 
Știre inițială
 
Un puternic cutremur de pământ cu magnitudinea 7,3 s-a înregistrat marți dimineață în largul coastelor Japoniei (ora locală), fiind emisă alertă de tsunami, transmit agențiile internaționale de presă, citând institutul american de geofizică USGS.

Epicentrul a fost localizat la 67 de kilometri nord-est de Iwaki, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit USGS.