ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


David Cameron a avut o reacție față de temerile susținătorilor Brexit care agită pericolul unui nou val de imigrație spre Regatul Unit, declarând că ”va fi nevoie de zeci de ani" până când Turcia va adera eventual la Uniunea Europeană, relatează AFP.

"Va fi nevoie de zeci de ani până când ne vom afla în fața acestei eventualități. Turcia și-a depus candidatura în 1987", a amintit David Cameron într-un interviu pentru ITV, estimând "că în ritmul în care avansează lucrurile, va trebui să se aștepte până în anul 3000 până când vom vedea Turcia aderată la Uniunea Europeană".

Premierul britanic, care militează pentru menținerea Regatului Unit în UE, a răspuns astfel susținătorilor Brexit, care cu o lună înaintea referendumului din 23 iunie au plasat aderarea Turciei la UE în centrul dezbaterilor.

”12 milioane de turci spun că vor să vină în Regatul Unit” și aceștia sunt ”în esență, șomeri și studenți” titra în acest context Sunday Express, un tabloid apropiat partidului Ukip antiimigrație.

”Un vot pentru a rămâne în UE este un vot pentru a autoriza persoane din Albania, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Turcia să vină în mod liber la noi atunci când țările lor vor fi aderat la UE. Multe dintre aceste țări au rate ridicate de criminalitate, precum și probleme cu grupări și celule teroriste”, a insistat ministrul adjunct pentru forțele armate, Penny Mordaunt, unul dintre membrii pro-Brexit ai guvernului Cameron.

Intervievată de BBC duminică dimineață, Mordaunt a adăugat că este ”foarte probabil” ca Turcia să adere la UE în opt ani și că Marea Britanie ”nu ar putea să se opună”.

”Acest lucru este total fals. La fel ca toate celelalte țări UE, și noi avem drept de veto în cazul fiecărei noi aderări. Este un fapt”, a replicat David Cameron câteva minute mai târziu la ITV, dezavuând public propriul său ministru.

”Veto? Dl. Cameron a spus că vrea să deschidă calea Ankarei spre Bruxelles”, a reacționat într-o postare pe Twitter liderul UKIP, Nigel Farage, distribuind un articol datând din 2010 în care premierul britanic făcuse declarații în acest sens.

Imigrația împreună cu economia constituie principala miză la referendumul din 23 iunie.

Chestiunea integrării Turciei în blocul celor 28 de state membre a revenit pe masa discuțiilor după acordul cu privire la migranți încheiat recent de Ankara cu Bruxellesul. Acesta prevede, între altele, deschiderea unor noi capitole de aderare la Uniunea Europeană.