ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A lansa un covor de bombe asupra zonelor aflate sub controlul grupării Statul Islamic în Siria și Irak, cum sugerează unii dintre aspiranții la Casa Albă, este contrar valorilor Statelor Unite, a afirmat luni comandantul forțelor armate în regiune, informează CNN.

"Avem obligații în baza legilor privind conflictele armate. Problema nu este doar de a câștiga războiul, ea este și de a ști cum ajungi la acest lucru", a declarat într-o videoconferință de la Bagdad, în Irak, general-locotenentul Sean MacFarland. 

"Lovituri fără discernământ, în care să nu facem distincție între a ucide nevinovați și a ucide combatanți, aceasta este pur și simplu contrar valorilor noastre", a adăugat comandantul coaliției internaționale antijihadiste, implicându-se în campania electorală din SUA. 

În ultimele săptămâni, adversari militariști ai planului președintelui Barack Obama pentru a înfrânge SI - care se concentrează asupra bombardamentelor aeriene și operațiunilor țintite ale forțelor speciale - au lansat apeluri pentru măsuri în forță chiar cu riscul de a ucide mai mulți civili în acest război soldat până în prezent cu sute de mii de morți.

În fruntea acestor colerici figurează senatorul de Texas Ted Cruz, candidat la învestitura republicană, care în decembrie a afirmat că forțele americane trebuie să lanseze covoare de bombe asupra califatului autoproclamat al SI din Siria și Irak. 

Bombardarea sistematică a unei regiuni este exact tactica pe care Rusia este acuzată că o desfășoară în Siria cu campania sa paralelă de lovituri aeriene pentru susținerea regimului Bashar Al-Assad, a subliniat generalul american. "La ora actuală, avem avantajul moral și trebuie să îl păstrăm", a mai spus el. 

Generalii americani au recunoscut moartea a numai 21 de civili de la începerea, în urmă cu 18 luni, a campaniei de lovituri aeriene, deși au fost lansate aproape 10.000 de bombe în regiune. Unii critici afirmă că numărul victimelor din rândul civililor este mai ridicat, în timp ce forțele americane laudă precizia bombelor lor sofisticate.