ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia a fost, în mare parte, ferită de problemele din țările vecine, asta până la 20 iulie 2015, când un atentator sinucigaș s-a aruncat în aer în mijlocul unor tineri kurzi în orașul Suruc, la granița dintre Turcia și Siria. 


Atacul a fost revendicat de către organizația teroristă Stat Islamic, dar liderii kurzi au spus că tragedia nu ar fi putut avea loc fără implicarea guvernului de la Ankara. Atentatul de la Suruc a determinat Turcia să intre în lupta cu teroriștii din Stat Islamic. Aviația a început să bombardeze pozițiile jihadiștilor, dar mai ales zonele din nordul Irakului și Siriei controlate de separatiștii kurzi. Aceste raiduri au aruncat în aer armistițiul care dura de mai bine de doi ani, dintre kurzi și autoritățile turce. Acesta a fost începutul celui mai grav val de violențe din Turcia de după anii 90.

12 ianuarie:

Zece turiști aflați în vacanță au murit și alte 15 persoane au fost rănite astăzi, în atacul sinucigaș din Istanbul. Atentatul a avut loc într-o zonă tranzitată de mii de vizitatori, între biserica-muzeu Sfânta Sofia și Moscheea Albastră. Cele mai negre bănuieli au fost confirmate chiar de președintele turc Recep Erdogan: atentatul a fost pus la cale și executat în numele grupării teroriste Stat Islamic.

Era cel de-al treilea cel mai grav atentat care lovea Turcia, începând din iulie 2015. Anul trecut, în iulie, au fost uciși într-un atentat 30 de oameni, iar în octombrie, un alt atac a făcut, în Ankara, peste o sută de victime.

14 ianuarie:

Un atentat cu mașină capcană a avut loc, noaptea, în orașul Cinar din sud-estul Turciei, în provincia Diyarbakir, la granița cu Siria.

Cel puțin 5 persoane au murit și alte 39 au fost rănite. Atentatul a avut loc în apropierea unei secții de poliție și a fost revendicat de militanții kurzi.

15 ianuarie:

Turcia a lansat 500 de atacuri asupra unor ținte ale organizației teroriste Stat Islamic din Irak și Siria. În urma loviturilor lansate de aviația turcă 200 de jihadiști au fost uciși.

Raidurile au venit ca răspuns la atentatul terorist din urmă cu două zile, din centrul Istanbului, în care 10 turiști germani au fost uciși. 

17 februarie:

Cel puțin 28 de oameni au murit și alți 61 au fost răniți în capitala Turciei, Ankara, în urma unui atac cu mașină-capcană asupra unui autobuz care transporta ofițeri. Potrivit presei locale, atentatul a avut loc în momentul în care autobuzul era oprit la un semafor în centrul capitalei Turciei.

13 martie:

37 de oameni au murit, iar 125 au fost răniți într-un atac cu mașină capcană, produs în centrul capitalei Turciei. Autoturismul a intrat într-un autobuz plin cu pasageri, într-o zonă din Ankara unde se află mai multe clădiri guvernamentale.

19 martie:

Într-o explozie puternică la Istanbul cinci persoane au murit și cel puțin 30 au fost rănite.

7 iunie:

Un atac cu mașină-capcană a fost comis în centrul Istanbului, în apropiere de zona istorică a orașului. Mașina-capcană a explodat lângă o stație de transport în comun, în momentul în care prin zonă trecea un autobuz al poliției.

Bilanțul deflagrației: 11 morți și 36 de răniți.