ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În afară de cazul imigranților numeroși, de varii etnii și confesiuni, stabiliți prin metropolele cosmopolite, se vorbește mai puțin despre provinciile istorice franceze care își revendică autonomia sporită sau chiar secesiunea.

Cazul Corsicăi este cel mai cunoscut. În perioada modernă, locuitorii insulei se consideră mai degrabă italieni decât francezi. De fapt, naționaliștii corsicani își cer independența efectivă. Se bazează pe istorie și o limbă proprie, un ansamblu de dialecte romanice, mai apropiate de cele italiene decât de cele franceze.

Țara Bască franceză este denumirea unei regiuni a Franței, situată în sud-vest, în departamentul Pyrénées-Atlantiques, în regiunea Aquitania. Câteva partide politice locale susțin cauza unei Țări Basce unite și independente. Deși, cauza bascilor a cunoscut un regres în ultimul timp în Spania și Franța, tendințele secesioniste se pot reaprinde dacă contextul va fi favorabil naționaliștilor.

Bretania, regiunea renumită din vest, se mândrește cu istoria sa medievală și limba bretonă. Există partide politice locale care susțin naționalismul breton, inclusiv o mare ligă celtică, unită cu națiunile din insulele britanice.
Catalonia de Nord sau Catalonia franceză nu este indiferentă la cauza independenței Cataloniei din Spania. Etnicii cataloni aspiră la mai multă autonomie față de Paris.

Savoia este o regiune istorică situată în sud-estul Franței, lângă Elveția și Italia. Majoritatea populației regiunii vorbește pe lângă limba franceză și provensala numită „arpitană”, locuitorii fiind numiți savoiezi. 

Occitania este o regiune culturală în care se vorbește tradițional limba occitană. Cuprinde o parte de sud a Franței și Monaco și include și părți mici din Italia (Văile Occitane) și Spania (Vall d'Aran). Naționalismul occitan dorește mai multă autonomie pe cirterii etnice.

Provența este situată în sud-vestul Franței. Populația acestei regiuni istorice vorbește limba provensală, o limbă romanică din familia limbilor occitane. Grupul militantist local "Front Nacionala Liberacion de Provença” susține un stat provensal independent.

Mișcări autonomiste sunt înregistrate și în Alsacia, Alpes-Maritimes și Normandia.

Va fi interesant unde va duce politica regimului președintelui Macron. Mai multă toleranță și incluziune societală îi va determina pe francezi să se simtă și mai mândri că sunt francezi? Sau, că sunt europeni și cetățeni ai aceleiași planete – casa noastră comună, degrevați fiind de «prejudecățile trecutului»?

Dar în cazul opus, al instalării dnei. Le Pen la Palatul Élysée, aceste regiuni istorice se vor fi simțit ele și mai atașate de idealul național republican? Sau, dimpotrivă, se vor fi manifestat mai abitir pentru secesiunea de o republică, (fost imperiu), pe care nu o mai iubesc atât de mult?