ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liniștea pare a nu se regăsi în Balcani. La aproape 25 de ani de la războiul sângeros din fosta Iugoslavie, lucrurile nu par a fi puse la punct.

Președintele subcomisiei pentru Europa a Camerei Reprezentanților, republicanul Dana Rohrabacher, a declarat pentru un post de televiziune albanez că Macedonia ar trebui împărțită între statele învecinate, printre care Kosovo și Bulgaria, deoarece crearea acestui stat este un proiect eșuat, relatează www.novinite.com.

„Din punctul meu de vedere, Macedonia nu este un stat. Îmi pare rău, dar nu este un stat. Există o atât de mare diviziune în țara lor, încât nu vor putea să trăiască împreună în viitor”, a spus republicanul. "De aceea kosovarii și albanezii din Macedonia ar trebui să facă parte din Kosovo, iar restul Macedoniei ar trebui să facă parte din Bulgaria sau din altă țară cu care consideră că au legături”, a adăugat el.  „Ideea este să fie ținută Macedonia în viață pentru că cineva, în urmă cu 30 de ani, a decis că este o configurare care ar trebui să rezulte din dezmembrarea Iugoslaviei”, a mai spus el.

Întrebat dacă administrația Trump îi susține ideile, alesul a spus că are „o influență” asupra politicii externe a SUA și că ideea „schimbării granițelor în Balcani” ar putea fi inclusă pe agendă în viitor.

Macedonia este unul dintre statele succesoare ale fostei Iugoslavii, față de care și-a declarat independența în 1991. Republica Macedonia se învecinează cu Kosovo la nord-vest, cu Serbia la nord, cu Bulgaria la est, cu Grecia la sud, și cu Albania la vest.