ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La doi ani după ce cetățenii furioși l-au destituit pe Viktor Ianukovici, pătrunzând în locuința sa rezidențială din afara Kievului, care țipa opulență, conform noului sistem, oficialii trebuie să își declare averea și proprietățile online și s-a dovedit astfel că nici noua elita nu este mai brează, informează The Guardian.

Declarațiile, pe care toți oficialii au fost nevoiți să le completeze până sâmbătă seara, au făcut public faptul că politicienii dețin multe curiozități, precum ouă Fabergé și ample colecții de arme. Un politician a declarat că deține o biserică a lui.

Printre cele mai șocante amănunte din aceste declarații, au fost banii cash pe care politicienii îi dețin. Primministrul ucrainean, Volodymyr Groysman a declarat o avere de 1,2 milioane de dolari, 460.000 de euro cash și o colecție de ceasuri de lux, iar alți colegi de-ai săi au declarat sute de mii de dolari, în cash.

Mikhail Dobkin, un membru al opoziției MP a declarat 1.789 de sticle de vin, în timp ce Roman Nasirov, șeful serviciului statal de fisc a precizat că el și soția sa dețin ceasuri elvețiene, diamante, paltoane din blană de animale și au mai mult de 2 milioane de dolari cash. Printre alte obiecte curioase deținute de demnitari se numără și un pumnal nazist ce a aparținut unui membru SS și icoane medievale religioase.

„Este uimitor excesul. Chiar dacă cineva este bogat, nu înțeleg de ce e necesar ca un oficial de stat să aibă 10 ceasuri de lux, 30 de terenuri sau biserica lui proprie”, a spus Berdynkykh.

Una dintre cererile din timpul revoltei din 2014 a fost încheierea corupției care a distrus țara. Când protestatarii au pătruns pe proprietatea lui Ianukovici au găsit crose de golf din aur, o grădinăzoologică și replica unui galion spaniol, ancorat într-un lac realizat artificial.

Președintele actual, Petro Poroșenko a promis o politică mult mai transparentă.  „Ucraina a făcut un pas crucial pentru a înlătura corupția și pentru a asigura o administrare publică mai eficientă și mai curată. Declarația este foarte importantă și întreaga Europă ar trebui să aibă în vedere și să aplaude acest pas”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, fostul general NATO și actualul consilier al lui Poroșenko.

În timp ce oficialii aplaudă, cetățenii sunt indignați și revoltați. Politicienii plini de bani sunt bine mersi, iar oamenii de rând au un salariul minimum pe economie de sub 200 de lire pe lună, iar soldații ucraineni care își riscă viața pe front primesc chiar salarii mai mici.