ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Julian Assange a fost târât afară din Ambasada Ecuadorului de la Londra, unde petrecuse deja aproape 7 ani ca azilant, pe motiv că președintele Ecuadorului, Lenín Moreno, îl consideră pe fondatorul WikiLeaks „nepoliticos și agresiv”, după publicarea pe internet a unor fotografii cu familia prezidențială de la o petrecere din Geneva, scurgere pusă pe seama WikiLeaks.

Assange se refugiase cu aproape 7 ani în urmă în clădirea ambasadei Ecuadorului din Londra pentru a scăpa de extrădarea în Suedia, unde fusese acuzat în mod fals de agresiuni sexuale, învinuiri care între timp au fost retrase, în luna mai 2017.

Assange a fost încătușat și scos din clădirea Ambasadei de nu mai puțin de 7 persoane, fiind târât în duba Poliției londoneze. Președintele Ecuadorului a făcut referiri la faptul că Assange nu și-a întrerupt legăturile cu WikiLeaks, arătând că cea mai recentă scurgere de documente a avut loc în luna ianuarie, când au fost făcute publice documente ale Vaticanului. Președintele Moreno se temea și de faptul că prin Assange, predecesorul său, fostul președinte Rafael Correa, l-ar spiona. De fapt, președintele Moreno avea alte motive să fie deranjat, întrucât WikiLeaks a postat pe data de 5 aprilie o informație care îl viza direct, confirmată ulterior.

Serviciul Metropolitan de Poliție din Londra a anunțat că Assange este deținut la o secție a Poliției și că va fi dus în fața magistraților de îndată ce va fi posibil. Între timp, viața lui Assange nu este în pericol.

Jurnalistul Ambrus Bela explică pe blogul Samizdatul care sunt resorturile din umbră ce au determinat arestarea subită a fondatorului WikiLeaks, după aproape 7 ani de azil politic într-o ambasadă din Londra, similar arestului voluntar la domiciliu.

„WikiLeaks a comunicat că Julian Assange „a fost arestat în baza unui mandat de extrădare american pentru conspirație cu @xychelsea pentru publicarea informațiilor clasificate care dezvăluie crimele de război din 2010”, informația fiind preluată și distribuită și de Edward Snowden.

Chelsea (Bradley) Manning, fost analist al Armatei, a fost condamnat(ă) pentru scurgerea unor informații militare și diplomatice către WikiLeaks. Manning făcuse public o filmare în care se vede cum elicopter Apache deschidea focul asupra unui grup de persoane, omorând 12 oameni, dintre care 2 ziariști ai Reuters, și rănind inclusiv copii. Alte documente secrete privind prezența militară americană în Irak și Afganistan (peste 200.000), au fost dezvăluite de către Chelsea Manning în 2010. Sentința pronunțată a fost de 35 de ani de închisoare, dar Manning, care între timp își schimbase sexul în detenție, a fost grațiat(ă) de fostul președinte Obama, în 2017, fiind reținut(ă) din nou, aparent pentru a depune mărturie împotriva WikiLeaks.

Tot în 2017, fostul șef al CIA, Mike Pompeo, a declarat că WikiLeaks este „non-state hostile intelligence service” (serviciu de informații nestatal inamic), iar procurorul general Jeff Beauregard Sessions a spus că arestarea lui Assange este o prioritate pentru Stratele Unite. Un an mai târziu, în cursul lunii noiembrie 2018, s-a aflat că Assange a fost pus sub acuzare în Statele Unite, dosarul nefiind public.

Partea îngrijorătoare ce rezultă din documentul apărut ulterior este că acuzarea consideră că Assange a conspirat cu Manning în vederea publicării documentelor militare în chestiune. Pentru Assange, acest lucru ar putea aduce o încarcerare similară cu cea stabilită pentru Manning, de 35 de ani! De departe cei mai înverșunați împotriva lui Assange sunt cei din „mlaștina” de la Washington, din tabăra democrată și „deep state”. Se pare că aceștia au reușit să determine arestarea fondatorului WikiLeaks”.

Analiza completă a dedesubturilor arestării fondatorului WikiLeaks poate fi lecturată pe blogul Samizdatul.