ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Stat al SUA a cerut Turciei să respecte și să păstreze semnificația istorică specială a Catedralei Sfanta Sofia din Istanbul.
 
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert,  a declarat, răspunzand unei întrebări privind  intenția Turciei de a transforma monumentul într-o moschee, că Sfânta Sofia are o importanță istorică și a cerut Ankarei să respecte multiplele ei semnificații istorice precum și importanța acesteia pentru multe religii, scrie site-ul ekathimerini.com.

Reacția americanilor vine după ce, recent, s-au ținut rugăciuni musulmane în Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, transmise în direct la televizor și la care au participat oficialități turce.
 
La rândul său, președintele grec Prokopis Pavlopoulos și-a exprimat indignarea, afirmând că Turcia nu poate avea aspirații europene dacă nu respectă monumente precum Sfânta Sofia.
 
După venirea la putere a partidului conservator al lui Recep Tayyip Erdogan, AKP, în 2002, susținătorii secularismului în Turcia și-au manifestat temerea că Sfânta Sofia ar putea fi transformată în moschee. Tot mai multe voci afirmă că Sfânta Sofia ar putea avea soarta altor basilici bizantine, precum Sfânta Sofia din Trapezunt și Sfânta Sofia din Iznik (Niceea), care au fost transformate în moschei de regimul lui Erdogan.