ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unui document secret care a ajuns în posesia ziariștilor germani de la Der Spiegel, România nu a îndeplinit nici măcar una dintre cerințele militare ale Alianței Nord-Atlantice,  impuse în urma politicii agresive a președintelui rus,  Vladimir Putin.

Un document secret publicat de jurnaliștii de la săptămânalul german arată că niciun stat al Alianței nu a îndeplinit condițiile stabilite la summit-ul din Țara Galilor, în urmă cu doi ani.

Țările NATO au stabilit, confruntate fiind cu criza din Ucraina provocată de politica Kremlinului, că fiecare dintre ele va aloca în viitor cel puțin 2% din PIB pentru apărare și va furniza Alianței un anumit procent din forțele sale militare sau din personalul său de comandă.

În total, este vorba despre 9 indicatori, însă detaliile despre aceștia sunt ținute secrete. Jurnaliștii de la Der Spiegel au aflat totuși că nicio țară nu a îndeplinit toate cele 9 criterii, nici măcar SUA. Americanii ar fi totuși printre țările fruntașe, alături de Marea Britanie, Danemarca, Germania și Norvegia, scrie evz.ro.

La coada clasamentului se află România și Lituania, țări care nu au atins nici măcar unul dintre indicatori. Polonia a îndeplinit 2 dintre cele 9 criterii.
 
Oficialii de la București au promis că începând din 2017, 2% din PIB va fi alocat Apărării - ceea ce ar însemna îndeplinirea măcar a unuia dintre obiectivele NATO. Mai multe detalii despre aceste condiții ar urmă să fie făcute publice la summit-ul de la Varșovia, din luna iulie, susțin jurnaliștii germani.

Pe de altă parte, o analiză a Institutului Internațional de Studii ale Păcii din Stockholm arată că față de 2006, Europa de Est a cheltuit în 2015 aproape dublu pentru apărare, de teama unei agresiuni a Rusiei. Însă aceiași specialiști suedezi susțin că de departe cea mai mare creștere a investiilor în armata s-a înregistrat în Rusia, și asta în ciuda problemelor economice ale acestei țări.

În 2015, Kremlinul a dedicat Apărării 66,4 miliarde de dolari, adică cu 91% mai mult decât în 2006. Această sumă ar reprezenta circa 5,4% din PIB-ul Federației Ruse, dar este totuși foarte mică față de cât a alocat acestui domeniu Casa Albă: 1.676 de miliarde de dolari.