ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Revista germană Der Spiegel comentează decizia Angelei Merkel de a candida pentru un nou mandat de cancelar și spune că ea trebuie sa se schimbe mult pentru a face față noilor provocări din Germania. Și aceasta, pentru că în joc se află chiar democrația liberală, scrie Der Spiegel, citată de RFI Romania. 

Angela Merkel, spune Der Spiegel, nu e cancelarul potrivit pentru ceea ce vine. Ea va trebui să se schimbe. Va fi în stare ?

Istoria ne arată că se poate. Timp de șapte ani, Helmut Kohl a fost un cancelar mai degrabă șters, dar odată ce a căzut Zidul Berlinului, el a urmărit energic reunificarea Germaniei.

Succesorul lui, Gerhard Schröder, părea, de asemenea, indecis în primii patru ani ai mandatului său, până când economia a început să arate atât de mizerabil, că s-a văzut nevoit să aplice reforme dure și asta chiar împotriva rezistenței puternice din interiorul propriului partid. Cancelarii pot renaște în fața provocărilor monumentale. În cazul în care doresc asta.

Și Angela Merkel este conștientă de marea provocare cu care se confruntă.

E adevărat că lucrurile nu sunt chiar atât de rele în Germania: economia este în creștere, șomajul a scăzut. Cu toate acestea, mulți germani se simt abandonați de către stat.

Merkel este încă populară în Germania. Dar aproximativ o cincime dintre germani au astăzi o înclinație pentru populismul de dreapta.

Acest sentiment e înrădăcinat mai mult la nivelul emoțiilor decât în experiența concretă, cum ar fi provocările globalizării și teama de refugiați.

Dar este mai mult decât atât. Statul trebuie să lucreze mai bine, să aibă grijă de cetățenii săi. În timpul mandatului său, Merkel a lansat două mari proiecte. Primul: trecerea de la combustibilii fosili și energia nucleară la energiile regenerabile. Al doilea: echilibrarea bugetului german.

Ambele sunt teme sensibile, dar avantajele pe care le pot aduce nu sunt palpabile pentru oamenii din Germania. In schimb, ei văd starea proastă a școlilor lor, absența polițiștilor de pe străzi, problemele din transportul public sau lipsa de medici în zonele rurale.