ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Francois Hollande a anunțat că nu va renunța la reforma pieței muncii, extrem de controversată, ce a dus la săptămâni de manifestații, care au degenerat de câteva ori în violențe.

Francezii s-au întors în stradă, la o nouă manifestație de amploare împotriva proiectului Legii Muncii. Protestele au fost marcate din nou de incidente violente, în care peste 40 de oameni au fost răniții, inclusiv 29 de ofiței de poliție, producându-se și 58 de arestări în rândul protestatarilor, scrie bbc.com.

Cel puțin 75 de mii de francezi au demonstrat din nou la Paris împotriva Legii Muncii. Una dintre cele mai importante atracții turistice, Turnul Eiffel, a fost închis din cauza protestelor violente.

Sute de persoane purtând cagule au aruncat proiectile asupra forțelor de poliție în cursul manifestației. Potrivit poliției, la scurt timp după începerea manifestației, 'mai multe sute de persoane cu cagule' i-au atacat pe polițiști, lansând proiectile în direcția lor. Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și tunuri de apă.

Guvernul francez a trecut modificările legislative prin Parlament fără dezbateri sau vot final, printr-o metodă foarte controversată dar legală în Franța. Această metodă a înfuriat sindicatele și asociațile studențești care consideră că noile măsuri vor scădea siguranța la locul de muncă, concedierile fiind mai ușor de făcut, și vor crește numărul șomerilor. De asemenea, companiile mici și mijlocii nu vor putea introduce unilateral un program de lucru flexibil. Mai mult, judecătorii vor putea ancheta companiile multinaționale, pentru a stabili dacă invocă pe nedrept dificultăți financiare pentru a concedia angajați francezi.

Premierul Manuel Valls a afirmat că reforma dreptului muncii, adoptată de Adunarea Națională, va merge până la capăt, în pofida faptului că este contestată de sindicate. Actul legislativ intenționa să reformeze piața muncii, prin modificarea programului de lucru, a concediului și a orelor suplimentare, însă criticii estimează că actul normativ nu va face decât să crească precaritatea salariilor.