ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A candidat, a umilit-O pe Hillary Clinton la urne, a ajuns la Casa Albă și, în doar câteva zile, a schimbat, printr-o semnătură, cei opt ani de admnistrație Obama. De la reforma sănătății, până la raporturile Washington-ului cu Rusia. Și este doar începutul. 

Învestirea lui Donald Trump la Casa Albă, pe 20 ianuarie, a fost denumită de atunci "Începutul unei noi ere". O eră care, se conturează altfel, după doar șapte zile, după modul președintelui republican de a adopta cu totul alte strategii decât predecesorii săi.

În șapte zile Donald Trump a revoluționat totul. Și, după cum relata o parte a presei americane, „niciun președinte din istoria modernă a Statelor Unite nu și-a început mandatul cu o astfel de cantitate de inițiative pe teme atât de diferite, într-un timp atât de scurt”
 
La 20 ianuarie, în ziua învestirii sale, președintele SUA a semnat un ordin pentru începerea demantelării reformei din domeniul sănătății făcută de predecesorul său. După doar trei zile, la 23 ianuarie, Trump a decis retragerea SUA din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP, principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administrației Obama. Dar pe care, în timpul campaniei electorale, Trump l-a numit „un dezastru potențial pentru SUA”. Tot în aceeași zi, noul preșeinte american a semnat ordinul prin care restabilește interdicția privind acordarea de fonduri federale pentru ONG-urile internaționale care practică avorturile sau dau sfaturi pe acest subiect. Și tot la 23 ianuarie, a semnat un alt ordin, la fel de imprortant, pentru blocarea unor noi numiri în guvernul federal, cu execepția Forțelor Armate. 
 
La 24 ianuarie, Donald Trump a dat undă liberă pentru construirea a două oleoducte, proiecte controversate, pe care Obama le înghețase din pricina impactului asupra mediului.
 
Miercuri, 25 ianuarie, a semnat ordinul executiv pentru construirea, în timp de „câteva luni” a zidului la frontiera cu Mexicul. Din nou, încă un proiect pe care l-a promis în campania electorală, pe care vrea să îl îndeplinească. În plus, a ordonat crearea unor alte centre de detenție pentru imigranții clandestini, creșterea numărului agenților la frontiere și tăierea fondurilor federale pentru orașe ca Chicago, New York și Los Angeles, care îi protejează de la expulzare pe imigranții ilegali.

La 27 ianuarie, președintele american a semnat, la Pentagon, ordinele executive care vizează interzicerea intrării pe teritoriul SUA a musulmanilor. Așa cum le-a promis americanilor în campanie, când a spunea că vrea să transforme politica azilului, în bună parte, într-o strategie de luptă împotriva terorismului.
 
Decretele semnate pe 27 prevăd suspendarea primirii refugiaților timp de 120 de zile, pentru a putea fi examinate mecanismele de acceptare și pentru ca autoritățile să se asigure că extrermiștii islamiști nu pun piciorul pe teritoriul american. De asemenea, se blochează pe termen nedefinit intrarea refugiaților sirieni și se suspendă, pentru 90 de zile, acordarea de vize pentru cetățenii din șapte state majoritar musulmane, care sunt suspectate de legături cu terorismul (Libia, Sudan, Somalia, Siria, Iraq, Yemen și Iran).
 
Și este doar începutul. Pentru că, așa cum a spus pe Twitter unul dintre consilierii săi, Kellyanne Conway,„Trump este un președinte energic, iar Washington-ul trevuie să se adapteze la asta”.