ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele SUA Donald Trump l-a numit pe general-locotenentul Herbert Raymond McMaster în postul de consilier pentru securitate națională, un absolvent al Academiei Militare West Point, având totodată un doctorat în istoria Americii la Universitatea Carolina de Nord din Chapel, informează Agerpres.

McMaster, care este un militar recunoscut pentru că spune deschis ce gândește și pentru că își înfruntă superiorii, este totodată un tactician militar și un gânditor strategic respectat, scrie Reuters, preluat de sursa citată.

Unul dintre subiectele asupra căruia Trump și McMaster ar putea avea în scurt timp opinii diferite este Rusia. McMaster împărtășește opinia oficialilor de securitate națională, aceea că Rusia este o amenințare și un adversar al SUA, în timp ce predecesorul său, general-locotenentul în retragere Michael Flynn, părea să o fi considerat mai degrabă ca un potențial partener geopolitic.

Trump și-a exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea ca SUA să aibă o relație mai bună cu Rusia decât în perioada administrației conduse de Barack Obama.

Flynn a fost demis din postul de consilier pentru securitate națională la 13 februarie, în urma apariției unor informații că l-ar fi indus în eroare pe vicepreședintele Mike Pence în legătură cu faptul că a vorbit cu ambasadorul Rusiei în SUA despre sancțiunile americane, înainte de învestirea lui Trump.

Consilierul pe probleme de securitate națională este un asistent independent al președintelui și nu are nevoie de confirmarea Congresului american. Rolul a variat de la o administrație la alta, însă consilierul are dreptul să asiste la întâlnirile Consiliului de Securitate Națională alături de șefii Departamentului de Stat, Departamentului Apărării și agențiilor de securitate cheie.