ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele Donald Trump a amenințat cu sancțiuni severe împotriva Irakului duminică, după ce parlamentul de la Bagdad a cerut trupelor americane să părăsească teritoriul său, adăugând că, dacă trupele vor pleca, irakienii vor trebui să plătească Washingtonului costul bazei aeriene din Irak, informează AFP și Reuters. „Avem o bază aeriană extrem de scumpă, care este acolo. A costat miliarde de dolari pentru a fi construită, cu mult înaintea mandatului meu. Nu plecăm decât dacă ne restituie banii pentru ea", a declarat Trump reporterilor la bordul Air Force One. 

Președintele SUA a declarat că dacă Irakul solicită forțelor americane să plece și nu o face într-un mod amical „le vom impune sancțiuni așa cum nu au mai văzut vreodată”. Va face ca sancțiunile impuse Iranului să pară „destul de blânde”. 

Parlamentul irakian a cerut duminică guvernului „să pună capăt prezenței trupelor străine” în Irak în cadrul unei sesiuni speciale desfășurate în prezența premierului Adel Abdel Mahdi. 

În prezent, aproximativ 5.000 de soldați americani sunt staționați în Irak. 

Președintele SUA a amenințat din nou și Teheranul cu „represalii majore” în cazul unui atac iranian asupra instalațiilor americane din Orientul Mijlociu, ca răspuns la eliminarea de către SUA a generalului Qassem Soleimani. „Dacă fac ceva, vor fi represalii majore”, a spus el, potrivit AFP. 
 
Statele Unite vor riposta rapid, poate într-o manieră disproporționată”, dacă Iranul lovește orice țintă sau persoană americană, avertiza, duminică, pe Twitter, Donald Trump. „Aceste postări media vor servi drept notificare către Congresul Statelor Unite; în cazul în care Iranul va lovi orice persoană sau țintă aparținând Statelor Unite, SUA vor răspunde rapid și complet, poate într-o manieră disproporționată. O astfel de notificare nu este necesară, dar este totuși făcută!„ a precizat Trump în postarea sa.