ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: 17:45 Președintele Donald Trump a confirmat că fondatorul organizației jihadiste ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit în urma unor raiduri efectuate de forțele speciale ale Statelor Unite. Trump s-a prezentat duminică în fața presei cu următorul mesaj: „Azi-noapte, liderul terorist numărul unu al lumii a făcut cunoștință cu justiția. Abu Bakr al-Baghdadi este mort! Era fondatorul și liderul ISIS, cea mai nemiloasă și violentă organizație teroristă din lume. Statele Unite îl căutau pe al-Baghdadi de mulți ani. Capturarea și uciderea lui a fost prioritatea de securitate națională a administrației mele. A murit ca un câine, a murit ca un laș”, a declarat Trump duminică.

Liderul de la Casa Albă a precizat că al-Baghdadi a murit după ce a fugit într-un tunel fără ieșire, „scâncind și plângând și țipând tot timpul”. Complexul în care locuiau el și acoliții săi a fost curățat, ceilalți fie s-au predat, fie au fost împușcați și uciși.

Trump a mai spus că tunelul s-a prăbușit peste corpul mutilat al-Baghdadi, dar rezultatele testelor au dovedit că era șeful ISIS. Forțele speciale americane au aterizat cu opt elicoptere, reușind să pătrundă în complexul în care se ascundea acesta, a mai spus președintele american.  „Și au îndeplinit misiunea într-un stil grandios, băieții noștri au fost incredibili. Am urmărit operațiunea, în mare parte. Niciun militar nu a fost pierdut în operațiune, în timp ce un număr mare de luptători și însoțitori ai lui Baghdadi au fost uciși, împreună cu el”, a comentat Trump.
 
 Știrea inițială

 
Liderul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a fost vizat de o operațiune militară în nord-estul Siriei în cursul căreia ar fi fost ucis, au relatat mass-media, înaintea unui anunț „foarte important” pe care urmează să îl facă președintele Donald Trump duminică, potrivit AFP. Oficialii din domeniul apărării susțin că liderul ISIS ar fi detonat o vestă cu explozibil în timpul raidului.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă rețea de surse pe teren, comandouri americane au fost transportate cu elicoptere și au debarcat în cursul nopții în regiunea Idlib unde se aflau „grupuri apropiate de SI”, gruparea Statul Islamic.

Președintele american Donald Trump va face de la Casa Albă un anunț „foarte important” duminică la ora 09.00 (13.00 GMT), a anunțat sâmbătă seara purtătorul său de cuvânt Hogan Gidley, fără a da alte detalii.

„Tocmai s-a întâmplat ceva foarte important„, a anunțat pe Twitter președintele american într-o postare misterioasă, cu puțin timp înaintea acestui comunicat. În noaptea de sâmbătă spre duminică, posturile americane de televiziune CNN și ABC au relatat despre acest raid care l-a vizat pe Abu Bakr al-Baghdadi, considerat responsabil de multiplele atentate sângeroase din întreaga lume.

CNN a relatat că sunt în derulare teste care să confirme oficial moartea liderului grupării jihadiste, care și-ar fi detonat vesta plină cu explozibili avută asupra sa pentru a se sinucide în momentul raidului.

Două surse irakiene de securitate au declarat duminică pentru Reuters că Irakul a fost informat de surse din Siria că Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis.

La scurt timp după informațiile despre presupusa ucidere a lui Al-Baghdadi, în mediul online început să circule filmulețe în care ar apărea ultimele momente ale operațiunii americane care vizează ascunzătoarea liderului ISIS. Potrivit unor informații neconfirmate, imaginile cu presupusa lichidare a lui al-Baghdadi arată un atac aerian american asupra satului Barsa, din provincia Idlib, care ar fi avut loc sâmbătă seara. O serie de explozii puternice pot fi văzute pe cer,  înainte ca, în timp ce se face întuneric, mai multe voci să se audă spunând „Allahu Akbar”.

Dacă operațiunea militară americană a fost efectiv încoronată de succes, ar fi cea mai importantă împotriva unui înalt responsabil jihadist după moartea, la 2 mai 2011, a lui Osama ben Laden, liderul Al-Qaida ucis de forțele speciale americane în Pakistan.

Organizația jihadistă Statul Islamic a pornit în 2014, cu ambiția de crea un Califat Islamic.  După ce in 2014 a capturat orașul Mosul, proclamându-și Califatul islamic, gruparea  jihadistă a reușit să pună stăpânire pe teritorii imprortante din Siria și Irak, ajungând să controloze o suprafață terestră de dimensiunea Marii Britanii. Ani la rând, ISIS a supraviețuit din veniturile obținute din petrolul furat, dar, în cele din urmă, a fost înfrântă după un efort multinațional condus de Siria, Rusia, Iran, precum și de o coaliție condusă de Statele Unite.