ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Donald Trump a denunțat luni  „atacul odios contra unor nevinovați” în Siria, adăugând că va anunța decizii majore în următoarele ”24/48 de ore”, informează BBC News.

„Este atroce, oribil. Acest lucru nu poate fi tolerat”, a declarat Trump reporterilor, la Casa Albă, menționând că sunt luate în calcul opțiuni militare.

Un presupus atac chimic la Douma, bastion rebel din apropierea Damascului,  atribuit regimului sirian, ar fi făcut sâmbătă 48 de morți, majoritatea civili, potrivit Căștilor Albe, un grup de prim-ajutor din zona rebelă, și ONG-ului medical Syrian American Medical Society (SAMS), dar aceste afirmații nu au putut fi verificate din sursă independentă.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că nu s-a găsit nicio dovadă a presupusului atac cu arme chimice în orașul Douma. El a aprecizat că specialiștii ruși și personalul umanitar au vizitat zona, pe care rebelii au început să o părăsească, în urma unui acord de a se preda, transmite BBC.



SUA și Franța au amenințat cu o reacție „comună, puternică”.

Syrian American Medical Society (SAMS) a susținut că peste 500 de persoane au fost aduse la centrele medicale din Douma, în regiunea Ghouta de Est, în apropiere de capitala Damascului, cu simptome  „de expunere la un agent chimic”,  inclusiv cu dificultăți de respirație, arsuri ale corneei și „emisii de miros asemănător cu clorul”.

Estimările celor de la SAMS  privind numărul care ar fi murit variază de la 42 la peste 60 de persoane, dar grupurile medicale spun că cifra victimelor ar putea crește pe măsură ce salvatorii au acces la subsoluri, unde sute de familii au căutat refugiu.

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit luni pentru a discuta acuzațiile aduse regimului de la Damasc.

Acuzațiile aduse regimului Assad, aliat al Moscovei, au loc pe fondul escaladării  tensiunilor dintre Rusia și Occident, după otrăvirea, în martie, la Londra, a fostului spion rus Skripal, Moscova fiind acuzată de acest incident, dar și după presupusa interferență rusă în alegerile americane din 2016.