ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asistenta secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, a părăsit această funcție după instalarea noii administrații americane, informează siteul Profit.ro în exclusivitate.

Chiar dacă reprezentanții Departamentului de Stat al SUA nu au confirmat dacă Nuland a fost demisă sau a plecat singură, cert este că pe 19 ianuarie agenția Reuters scria că fostul asistent nu s-a aflat pe lista cu funcționari numiți de Obama pe care Trump i-ar fi rugat să rămână în funcție și după 20 ianuarie.

Victoria Nuland a fost numită în funcție de către fosta contracandidată a lui Trump, Hillary Clinton în 2013, după ce-i fusese acesteia purtătoare de cuvânt. Soțul lui Nuland, Robert Kagan, a fost unul dintre cei mai aspri criciti ai lui Donald Trump atât încă de la anunțul candidaturii magnatului american.

Nuland a fost foarte implicată în viața politică de la București, intrând în atenția opiniei publice în 2014, atunci când a vizitat Capitala României pentru a critica unele măsuri luate de Parlament privind modificarea Codului Penal. „Atunci, Nuland a avut întrevederi cu procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi, cu președintele Traian Băsescu și cu ministrul de Externe Titus Corlățean, dar nu și cu premierul Ponta, care a lipsit atunci din țară, presa speculând că absența s-a datorat chiar vizitei lui Nuland și atitudinii critice a oficialilor americani față de autoritățile politice de la București”, scrie Profit.ro.

De asemenea, în ianuarie, Nuland a avut o întâlnire cu câțiva reprezentanți - pe alese, ai unor ONG-uri și ai mass-media apropiată de regimul fostului președinte Băsescu. Unii dintre aceștia sunt acum membri ai USR. Ultima oară s-a întâlnit cu președintele Iohannis în ianuarie 2016.

Nuland s-a implicat masiv în conflictul din Ucraina, susținând pe față manifestanții anti-prezidențiali, fiind prezentă pe străzile Kievului.

Noul asistent al secretarului de stat al Statelor Unite pentru Europa și Eurasia numit de administrația Donald Trump, John Heffern, este diplomat de carieră și a fost ambasador al SUA în Armenia în perioada 2011-2014.