ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă schimbare la vârful administrației americane. Președintele Donald Trump a anunțat că actualul director al CIA, Mike Pompeo, va fi noul secretar de Stat, înlocuindu-l astfel pe Rex Tillerson, care a preluase funcția în decembrie 2016.

„Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul nostru secretar de stat. Va face o treabă fantastică!”, a scris președintele Trump pe Twitter, care i-a mulțumit apoi lui Rex Tillerson „pentru munca sa!”.

Pompeo câștigase încrederea lui Trump când a fost numit director al CIA, iar zvonul că el îl va înlocui Tillerson la Departamentul de Stat circula de ceva vreme.
 
„L-am cunoscut foarte bine pe Mike în ultimele 14 luni și sunt convins că este persoana potrivită pentru această funcție, în acest moment critic”, a spus Trump într-o declarație publicată de Casa Albă. „El va continua programul nostru de restabilire a poziției Americii în lume, întărirea alianțelor, confruntarea cu adversarii noștri și eforturile de denuclearizare a Peninsulei Coreene”.

Decizia lui Trump a fost bruscă, în condițiile în care Tillerson pare să fi fost luat prin surprindere de decizia de punerea a sa pe liber.

Tillerson abia revenise dintr-un turneu diplomatic în Ciad și Nigeria, înainte de a-și întrerupe călătoria pentru a se reorienta către Coreea de Nord.

Anunțul surprinzător al lui Trump a avut loc la mai puțin de patru ore  de la aterizarea avionului lui Tillerson.

Cu toate astea, în mass-media au existat numeroase relatări despre dezacordurile dintre  Trump și Tillerson în ceea ce privește abordarea politicii externe americane. Tensiunile dintre Trump și Tillerson par să fi izbucnit anul trecut, în iulie, când șeful diplomației american a ieșit dintr-o întâlnire cu președintele, din Biroul Oval, și l-a numit pe Trump „cretin" pentru că liderul de la Casa Alba și-a exprimat dorința de a extinde arsenalul nuclear al SUA.

Încă de la început Tillerson a fost considerat drept o alegere neconvențională și controversată pentru postul de diplomat în administrația Trump. Tillerson nu a avut o experiență guvernamentală anterioară, dar a fost director executiv al ExxonMobile înainte de a deveni secretar de stat.

Tillerson a avut însă și atitudini fluctuante în unele chestiuni de politică externă. Deși luna trecută spunea că „ascultă” Phenianul și că este de datoria lui să „se asigure” că nord-coreenii știu că Washingtonul menține deschise canalele de negociere, ulterior afirma că SUA preferă încă politica „bastoanului” în relațiile cu Coreea de Nord.