ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22:15 Noile sancțiuni împotriva Rusiei promulgate miercuri de președintele american Donald Trump nu vor schimba nimic, au asigurat diplomați ruși de rang înalt, citați de agențiile internaționale de presă. 

„Unii oficiali din SUA spuneau că e o lege care ar putea încuraja Rusia să coopereze cu Statele Unite; pentru mine, acesta e un gen ciudat de încurajare", a declarat reprezentanților presei ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. "Cei care au inventat această lege, dacă credeau că ne-ar putea schimba politica, s-au înșelat. Ar fi trebuit să știe mai bine că nu dăm înapoi, nu cedăm”, a insistat el, arătând că sancțiunile "inevitabil dăunează relațiilor noastre, dar vom lucra în condițiile existente, cu speranța că într-o bună zi se vor schimba". 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă ruse preluate de AFP, a comentat sancțiunile americane arătând că „de facto, nu schimbă nimic", iar Rusia a luat deja măsuri de răspuns. 
 
Știrea inițială
 
Președintele Donald Trump a semnat miercuri noua lege care impune sancțiuni noi împotriva Rusiei, Iranului și Coreii de Nord, dar a spus că măsurile legislative au „deficiențe serioase” și a semnalat că s-ar putea să nu le aplice integral.

Legislația a fost aprobată de ambele camere ale Congresului luna trecută, cu majorități suficient de mari ca legislatorii să se asigure că pot răsturna orice potențial veto din partea lui Trump.

În declarația care însoțește semnătura lui pe noua lege, Trump spune că ea are mari neajunsuri și va obstrucționa capacitatea administrației sale de a negocia cu adversari străini.

„Administrația mea va analiza cu atenție și respect preferințele exprimate de Congres în aceste prevederi și le va aplica într-o manieră conformă cu autoritatea constituțională a președintelui de a conduce în relațiile externe”, a spus Trump în declarația publicată la Casa Albă.

Într-o altă declarație, Trump a explicat motivele pentru care a semnat legea, spunând că a făcut-o „de dragul unității naționale”.

„Ea reprezintă dorința americanilor de a face Rusia să ia măsuri pentru îmbunătățirea relațiilor cu Statele Unite. Sperăm să existe cooperare între țările noastre în chestiuni globale majore, astfel ca aceste sancțiuni să nu mai fie necesare”, a mai spus Trump, adăugând că el, ca om de afaceri, este capabil să facă „târguri mult mai bune cu țări străine decât Congresul”.

Lidera democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, a spus că declarația lui Trump provoacă dubii despre intențiile lui de a aplica legea.

„Congresul nu trebuie să-i permită lui Trump să se eschiveze de datoria de a impune aceste sancțiuni ca răspuns la atacul dur al Rusiei asupra democrației noastre”, a spus Pelosi.

Sancțiunile au fost criticate miercuri din nou de mai mulți lideri politici ruși, mai ales din legislativ. Konstantin Kosaciov, șeful comisiei de afaceri internaționale din Consiliul Federației, a spus că de acum „cooperarea cu Statele Unite va deveni, inevitabil, selectivă”.

Vladimir Putin a reacționat la sancțiuni chiar înainte ca ele să fie semnate de omologul său american, cerând Statelor Unite să-și reducă personalul de la misiunea diplomatică din Rusia cu 755 de oameni.

Sancțiunile au fost criticate și de unele țări vest-europene, în frunte cu Germania, care se tem că ele vor afecta indirect companiile din UE.

Miercuri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că noile sancțiuni americane au ținut cont de îngrijorările Bruxelles-ului, dar dacă totuși se vor dovedi împotriva intereselor economice ale UE, aceasta este gata să riposteze în câteva zile.