ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană este gata să înceapă de astăzi procedura de ieșire a Regatului Unit din blocul comunitar ca urmare a votului în favoarea Brexit, a afirmat marți președintele Consiliului European, Donald Tusk, la summitul european la Bruxelles, relatează AFP.

 ''Europa este gata să înceapă procedura de ieșire a regatului din UE chiar de astăzi, fără entuziasm, după cum vă puteți imagina. Acesta nu este scenariul la care visăm'', a declarat Tusk în fața jurnaliștilor.

Schimb de replici aprinse în timpul ședinței extraodinare din Parlamentul European pe tema decizei Marii Britanii de a părăsi UE, în timpul cărora euroscepticul britanic Nigel Farage a ținut un discurs critic la adresa celorlalți parlamentari europeni și i-a ironizat că nu au avut un job serios niciodată. Pe de altă parte, europarlamentarul scoțian Alyn Smith, a exclamat: Vă rog, vă implor, nu abandonați Scoția. Ședința Parlamentului European s-a încheiat cu o rezoluție prin care i se cere Marii Britanii să activeze "imediat" clauza privind retragerea din Uniunea Europeană.

Potrivit rezoluției: "Marea Britanie trebuie să activeze imediat clauza privind retragerea din Uniunea Europeană, pentru a evita incertitudinea și a proteja integritatea UE", au cerut eurodeputații, referindu-se la Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. În rezoluția adoptată cu 395 de voturi pentru și 200 împotrivă, eurodeputații subliniază că "voința cetățenilor britanici trebuie respectată".

Discursul europarlamentarului scoțian Alyn Smith a fost primit cu aplauze și ovatii. "Vreau ca tara mea sa fie internationalist, cooperanta, ecologica, corecta, europeana. Scotienii, impreuna cu nord-irlandezii si londonezii si multi galezi si englezi au votat sa ramana in familia noastra de natiuni, Cer ca acest statut si spirit european sa fie respectate. Colegi, sunt multe lucruri de negociat. Avem nevoie sa avem mintea limpede si inima calda. Si amintiti-va: Scotia nu v-a abandonat. Va rog, va implor, nu abandonati nici voi Scotia" , a incheiat Smith, in aplauzele Parlamentului European.

Europarlamentarul britanic Nigel Farage (UKIP), în Parlamentul European, ironic la adresa celorlați parlamentari europeni: "Stiu ca practic niciunul dintre voi nu a avut vreodata un job serios, nu a lucrat in domeniul afacerilor sau in comert sau macar sa fi creat un loc de munca. Dar macar ascultati”. Presedintele PE Martin Schulz l-a intrerupt spunandu-i ca "nu poate spune asa ceva”. Farage a continuat, spunand ca Brexit este mai periculos pentru UE decat pentru Marea Britanie.

 

 

Liderii din UE ar urma să aibă în septembrie un summit informal în format de 27 de membri, pentru a discuta despre ieșirea Marii Britanii din UE, potrivit unei propuneri despre care Donald Tusk a afirmat că o va face la summitul european de două zile care începe marți la Bruxelles.