ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După 3 420 de zile de închisoare, Asia Bibi va fi, în cele din urmă, eliberată. Mamă a cinci copii, Asia a fost achitată de Curtea Supremă din Pakistan, care a anunțat miercuri verdictul. După ce in 2010 a fost condamnată la moarte în prima și a doua instanță pentru blasfemie, anul acesta, pe 8 octombrie a avut loc ședința finală a procesului de la Islamabad, prezidată de președintele Curții Supreme, Mian Saqib Nisar. Cu această ocazie, judecătorii au luat o decizie, dar au păstrat secretul, interzicând mass-media să discute despre cauză, cazul femeii catolice fiind unul extrem de sensibil în această țară fundamentalist islamică.

„A fost achitată în toate capetele de acuzare", a declarat judecătorul Sadiq Nisar în anunțarea verdictului, adăugând că Asia Bibi, care se află în prezent în detenție într-o închisoare din Multan (centru), va fi eliberată „imediat”.

Cu pistolul la tâmplă 

Verdictul ar putea suscita furia mediilor religioase fundamentaliste, care cer de mai multă vreme executarea Asiei Bibi. Islamiști radicali au amenințat în ultimele săptămâni judecătorii care se ocupau de caz, atenționându-i în legătură cu un verdict favorabil. „Musulmanii pakistanezi vor lua măsuri adecvate la adresa judecătorilor (...) și îi vor duce spre un sfârșit oribil”, au amenințat responsabili ai Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), grup religios extremist devenit partid politic. "Adoratorii Profetului nu se vor da înapoi de la niciun sacrificiu", au afirmat ei.

Un activist creștin a povestit pentru presa italiană cum a decurs prima audiere din acest proces și până unde au mers presiunile extremiștilor islamici. Practic, a relatat Sardar Mushtaq Gill, activist creștin pentru drepturile omului, obligat să fugă din Pakistan în urmă cu câțiva ani, în ziua procesului, musulmanii i-au pus avocatului pistolul la tâmplă pentru a-l intimida. 

Miercuri, securitatea în capitala pakistaneză Islamabad a fost puternic întărită, cu baraje pe străzi, mai ales în apropierea cartierelor unde locuiesc magistrații și comunitatea diplomatică.

Asia Bibi, mamă a cinci copii, fusese condamnată la pedeapsa capitală în urma unei dispute cu femei musulmane, care i-au spus unui cleric dintr-un sat din provincia Punjab ca aceasta a făcut "remarci peiorative" la adresa profetului. Scandalul a început după ce femeile musulmane i-au reproșat lui Bibi că le folosește paharul pentru a bea apa. Ele au argumentat că Bibi nu poate face acest lucru, pentru că nu este musulmană.

Cazul ei a avut un răsunet internațional, atrăgând atenția Suveranilor Pontifi Benedict al XVI-lea și Francisc. În 2015, una dintre fiicele ei s-a întâlnit cu Papa Francisc.

Recent, Asia Bibi a primit sprijin din partea primarului Parisului, Anne Hidalgo, care a cerut grațierea ei și i-a acordat în 2015 titlul de cetățean de onoare al orașului.

Chiar în Pakistan, cazul acestei creștine de origine modestă scindează puternic opinia publică. Blasfemia este un subiect extrem de sensibil în această țară foarte conservatoare, unde islamul este religie de stat. Legea prevede pedepse mergând până la cea capitală pentru persoane declarate vinovate de ofensă adusă islamului.

Un fost guvernator al provinciei Punjab, Salman Taseer, care i-a luat apărarea, a fost ucis în plin centrul Islamabadului în 2011, de propria sa gardă de corp. Asasinul, Mumtaz Qadri, a fost executat prin spânzurare la începutul lui 2016.

Apărătorii drepturilor omului văd în Asia Bibi o victimă a derivelor legii ce reprimă blasfemia în Pakistan, adesea instrumentalizată, potrivit detractorilor săi, pentru reglarea de conturi personale.