ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După Brexit, alegerea lui Donald Trump în SUA, următoarea surpriză majoră ar putea veni din Austria. Unde peste câteva zile au loc alegeri prezidențiale. Al căror favorit este candidatul de dreapta, Norbert Hofer (Partidul Libertății, FPÖe). Victoria sa, spun tot mai multe voci, ar duce la o ieșire a Austriei din UE('Öexit' ).
 
 Victoria republicanului Donald Trump în SUA ar putea avea o influență majoră asupra alagerilor din 4 decembrie, consideră ziarul Di Presse.

Bătălia politică pentru alegerile prezidențiale din 4 decembrie se întețește. Iar temele de campanie ale celor doi candidați aflați în cursă, ecologistul  Alexander Van der Bellen, și liderul de extremă dreapta Norbert Hofer, care stârnesc dueluri verbale aprinse sunt imigrația, refugiații și posibila ieșire a Austriei din UE. 
Ultimele sondaje îi creditau pe cei doi cu un scor foarte strâns.
Preocupările legate de securitate și identitatea națională, precum și nemulțumirea față de partidele tradiționale, situate mai la centru, au alimentat sprijinul pentru FPOe, la fel cum se întâmplă în Franța cu Frontul Național și în Germania cu Alternativa pentru Germania (AfD).

FPOe s-a angajat să susțină organizarea unui referendum în Austria cu privire la ieșirea țării din UE dacă Turcia se va alătura blocului comunitar sau dacă va avea loc un transfer mai semnificativ de prerogative politice dinspre statele membre spre Bruxelles. Mai mult, Hofer a afirmat in mai multe rânduri că ar dori ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei de către blocul comunitar, pentru că au afectat vizibil economia Austriei.

Reamintim că,la începutul lunii iulie, Curtea Constituțională din Austria a invalidat alegerile prezidențiale din 22 mai, pe motiv că au existat iregularități la numărarea voturilor, și a decis repetarea celui de-al doilea tur de scrutin în întreaga țară.