ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După Ungaria, un alt stat din Uniunea Europeană vrea ca cetățenii să spună dacă sunt de acord, sau nu,  să primească refugiați. Anunțul a fost făcut de președintele polonez, a cărui țară nu a fost de acord, încă de la început, cu cotele impuse de Bruxelles-ul privind relocarea refugiaților.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că un referendum cu privire la primirea refugiaților ar putea avea loc în Polonia în 2019 în același timp cu alegerile parlamentare, relatează AFP.

Problema refugiaților s-a numărat printre temele cheie ale campaniei electorale a partidului naționalist Dreptate și Justiție (PiS), care se opune ferm primirii refugiaților, pentru alegerile legislative din 2015 în urma cărora a obținut majoritatea absolută în Parlament. „Acest referendum ar putea avea loc în ziua alegerilor legislative din 2019, pentru că astfel opinia polonezilor cu privire la acest subiect va fi clară și fără echivoc pentru noua majoritate' parlamentară în urma acestui scrutin”, a declarat președintele polonez.

„Guvernul polonez actual nu este de acord cu sistemul de cote european. Noi nu suntem de acord cu relocarea forțată a refugiaților pe teritoriul polonez”, a adăugat președintele provenit din Partidul conservator și naționalist Dreptate și Justiție (PiS).

El a adăugat că organizarea referendumului va depinde de asemenea de prezența la vot a polonezilor la referendumul „consultativ ”cu privire la modificările Constituției care ar putea avea loc pe 11 noiembrie cu ocazia alegerilor locale.

Luna trecută, Comisia Europeană a amenințat că va iniția proceduri de infringement împotriva Ungariei și a Poloniei dacă vor refuza în continuare să găzduiască solicitanți de azil din Italia și Grecia.  Malta, care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a propus oferirea unor subvenții de câte 60.000 de euro pentru fiecare imigrant statelor UE care primesc extracomunitari peste cotele stabilite de Comisia Europeană, iar țările care nu primesc ar urma să achite sumele.

În toamna anului trecut, și Ungaria a organizat un referendum pe această temă. Circa 95% dintre cetățenii chemați la referendumul privind cotele obligatorii de refugiați adoptate la nivelul Uniunii Europene au votat împotriva acestora, însă rata participării la urne a fost una scăzută.