ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presiunile migratorii din cauza conflictelor, persecuțiilor religioase sau din motive economice provoacă deja dureri de cap în Europa și în alte părți. Iată însă că ONU a decis, mai nou, că și schimbările climatice ar putea fi un motiv pentru a primi refugiați.
 
Refugiații climatici NU pot fi forțați să se întoarcă în țările lor de origine de statele în care ajung. Decizia a fost luată luni de Comitetul ONU pentru drepturile omului în cazul unui refugiat din Kiribati, care riscă să dispară în apele Oceanului Pacific până în 2050. Teitiota are acum 44 de ani și se luptă de peste cinci ani să rămână în Noua Zeelandă și să nu fie deportat în Kiribati, care se scufundă în Pacific.
Persoanele care încearcă să scape de efectele crizei climatice NU pot fi forțate să se întoarcă în țările lor de origine de statele în care ajung, a decis luni Comitetul ONU pentru drepturile omului, scrie BBC.

Decizia ONU a fost luată în cazul unui refugiat din Kiribati în Noua Zeelandă. Ioane Teitiota, cetățean al statului Kiribati, a fugit în Noua Zeelandă și a cerut protecție din partea statului. El susține că viața sa este în pericol în țara sa de origine, în condițiile în care statul insular din Pacific ar putea fi prima țară a lumii care să dispară din cauza creșterii nivelului oceanului.

Comitetul ONU a votat împotriva cererii lui Teitiota, argumentând că viața sa nu este într-un pericol iminent, însă a subliniat faptul că țările care încearcă să-i deporteze pe viitorii refugiați climatici le-ar încălca drepturile fundamentale.

Kiribati ar putea fi prima țară a lumii care să dispară din cauza creșterii nivelului oceanului. Eroziunea coastelor și contaminarea apei potabile vor face Kiribati nelocuibilă până în 2050.

„Având în vedere faptul că există riscul ca o întreagă țară să se scufunde în ocean, condițiile de viață într-o asemenea țară ar putea deveni incompatibile cu dreptul la o viață demnă”, se arată în decizie, luată conform articolelor 6 și 7 din Pactul Internațional pentru Drepturi Civile și Politice, care asigură tuturor pământenilor dreptul la viață.

De la refugiat politic la refugiat climatic
 
Convenția din 1951 a Organizației Națiunilor Unite despre Statutul Refugiaților definește refugiatul ca pe o persoană care traversează o graniță internațională din cauza „unei temeri fondate de a fi persecutat din motive de rasă, religie, naționalitate, apartenență la un anumit grup social sau opinie politică”. Această temere e interpretată de obicei ca opresiune politică, nu ca teamă de inundații, recolte uscate sau jungle devastate.

În prezent, efectele încălzirii globale nu intră în definiția actuală a refugiatului. Conform legislației internaționale, nicio țară nu e obligată să îi primească pe refugiații care invocă schimbările climei din țara de origine.