ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia continuă să câștigă peste 100 de milioane de dolari pe zi din gazul pe care îl vinde în Europa, în ciuda sancțiunilor și tăierilor care au redus livrările. La fel ca anul trecut.

Această cifră uluitoare este furnizată de Independent Commodity Intelligence Services (ICIS), citat de Bloomberg.

Practic, deși toată Europa suferă din cauza crizei de gaze, Rusia înregistrează aceleași câștiguri ca anul trecut din exporturile spre această destinație.

Explicația este elementară: creșterea prețurilor. Creșterea prețurilor este provocată de penurie. Iar penuria de sancțiuni sau de renunțarea de bunăvoie la livrările de gaze din Rusia.

Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză în domeniul gazelor, de la ICIS, explică:

„Este șocant să vedem că, în ciuda reducerii cu 75% a aprovizionării zilnice de către Gazprom către Europa, încasările zilnice sunt încă în concordanță cu cele de acum un an și, cu siguranță, mai mari decât în perioada de dinaintea COVID.”

În ultima săptămână, Rusia și-a permis chiar să reducă semnificativ oferta către consumatorii europeni importanți, inclusiv Germania și Italia, în ciuda faptului că aceștia s-au conformat și au acceptat pretenția Kremlinului și plătesc în ruble.

Altfel zis, Putin folosește încă o dată „Arma Gazelor” chiar împotriva celor ce l-au amenințat cu ea.

Colac peste pupăză, conducta Nord Stream dinspre Rusia spre Europa își va opri în totalitate livrările, timp de două săptămâni în luna iulie, din cauză că intră în revizia anuală, ceea ce va mări setea europeană de gaze naturale.

În schimb, Rusia și-a mărit veniturile din exporturile de petrol și gaze.

Regimul lui Putin se așteaptă să câștige în luna iunie venituri SUPLIMENTARE din vânzarea de petrol și gaze în valoare de 6,37 miliarde de dolari.

Așa se întâmplă când impui sancțiuni unor produse de strictă necesitate și aflate la mare preț pe piața mondială: sancțiunile se întorc împotriva ta!

Se împlinesc anul acesta exact trei decenii de când James Carville, strategul economic al lui Bill Clinton, a inventat expresia:

„It’s economy, stupid!

După atâta vreme, unii nu au învățat nimic.