ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18.00 Politicianul independent Alexander Van der Bellen a câștigat scrutinul prezidențial din Austria, învingându-l la limită pe Norbert Hofer, membru al formațiunii de extremă-dreapta Partidul Libertății (FPO), care câștigase primul tur al scrutinului prezidențial și era favorit și în turul doi, conform sondajelor de opinie.

Știrea inițială

Austriecii au votat pentru alegerea unui nou președinte, într-un scrutin urmărit cu sufletul la gură de întreaga Europă, în condițiile în care candidatul naționalist Norbert Hofer este cotat ca favorit în fața ecologistului Van der Bellen, iar reprezentanții partidelor cu tradiție au fost eliminați în primul tur, scrie AFP.


Rezultatul este strâns, Norbert Hofer fiind în frunte cu 51,9 la sută din voturi, iar contracandidatul său, ecologistul Alexander van der Bellen, 48,1 la sută. Aceste procente sunt înainte de numărarea celor 900 de mii de voturi prin corespondență, care vor fi decisive.

„Un om trebuie să meargă mai departe pe drumul pe care și l-a ales, dacă valorile de bază sunt corecte. Viața este scurtă, dar avem suficient timp ca să slujim Austria. Toate cele bune”, a spus Norbert Hofer.

O eventuală victorie a reprezentantului naționalist ar reprezenta o premieră pentru Uniunea Europeană, mai ales că s-ar întâmpla într-o țară prosperă cu șomaj scăzut.

Susținătorii lui Norbert Hofer spun că rezultatele provizorii sunt remarcabile.

„Simt că este un punct de cotitură pentru toată Europa. Suntem foarte fericiți”, spune unul dintre susținătorii acestuia.

Deși se află în frunte, victoria lui Norbert Hofer nu este sigură, deși are cu 144 de mii de voturi mai mult decât contracandidatul său, Alexander Van der Bellen. Mai trebuie numărate aproape 900 de mii de voturi venite prin corespondență.