ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Scoția începe cursa pentru un nou referendum privind independența față de Marea Britanie.Anunțul a fost făcut de premierul scoțian Nicola Sturgeon, care a declarat că va cere Parlamentului din Edinburgh să autorizeze organizarea unui nou referendum privind independența Scoției față de Marea Britanie, ca efect al Brexitului.

Referendumul ar urma să aibă loc cel mai devreme la finele anului 2018, sau cel mai târziu la începutul lui 2019, când detaliile acordului pentru Brexit, dintre Londra și Bruxelles vor fi clare

În urma votului din 23 iunie de anul trecut, în favoarea Brexitului, Marea Britanie este din ce în ce mai scindată. Dacă Anglia și Țara Galilor au votat pentru părăsirea Uniunii, Scoția și Irlanda de Nord s-au pronunțat în favoarea rămânerii în UE.

În 2014 Scoția a susținut un prim referendum privind independența de Marea Britanie. Referendumul a fost respins de cetățenii scoțieni cu un procent de 55%. Potrivit specialiștilor, este de așteptat ca de această dată rezultatul să fie complet diferit, având în vedere Brexitul.

Potrivit convențiilor constituționale în vigoare, organizarea unui al doilea referendum pe tema independenței trebuie să fie aprobată și de Guvernul britanic de la Londra.