ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul președinte francez, Emmanuel Macron l-a ales drept consilier prezidențial pe probleme diplomatice la Palatul Elysee pe Philippe Etienne, fost ambasador al Franței la București și actual ambasador al Franței la Berlin.

Martor al construcției europene la Bruxelles, unde a fost consilier secund în momentul căderii Zidului Berlinului, între 1988 și 1991, apoi la București, unde a fost ambasador în perioada în care România se pregătea să adere la Uniunea Europeană (2002-2005), Etienne este și un cunoscător al limbii române, scrie miscareaderezistenta.ro despre Etienne.

Această alegere a președintelui francez are ca semnificație și transmiterea unui mesaj pentru Germania și colaborarea bilaterală dintre cele două țări, având în vedere că Etienne a fost luat la Eysee direct din poziția de ambasador la Berlin.

Diplomatul a fost ambasador la București între 2002 și 2005, timp în care a ajutat România la toate capitolele importante de aderare. A ajutat România să accelereze reformele interne pentru a respecta calendarul de aderare dar a dorit și să se asigure că România va fi capabilă să utilizeze resursele, financiare sau de altă natură, care decurg din această aderare.

Și pentru a se asigura că va fi înțeles de autoritățile române, a învățat limba română așa încât a reușit să se exprime, în majoritatea cazurilor, în limba română, în discuțiile cu responsabilii români dar și cu oamenii pe care i-a întâlnit în călătoriile făcute în România. Sau, așa cum a declarat, l-a ajutat să înțeleagă piesele lui Caragiale.

Philippe Etienne a fost ministru de Externe în Cabinetul lui Alain Juppé, între 1995 și 1997, dar și în cel al lui Nicolas Sarkozy, între 2007 și 2009. Iar între 2009 și 2014, a fost reprezentant permanent al Franței la Uniunea Europeană.