ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că turcii vor decide, printr-un referendum, dacă doresc ca negocierile de aderare a țării la UE să continue, transmite abcnews.com.

”Turcia va organiza un referendum similar celui pentru Brexit, doar pentru a se decide dacă vom adera sau nu”, a spus Erdogan într-un interviu pentru o televiziune din India. Astfel, se va hotărî dacă Ankara va  continua demersurile pentru aderarea la blocul comunitar.

Erdogan a acuzat Uniunea Europeană că nu este ”sinceră și onestă”, iar Turcia așteaptă la porțile sale.

Turcia, majoritar musulmană, unind Europa de Asia, a început negocierile de aderare la UE în 2005, însă până acum s-au înregistrat puține progrese.
 
Relațiile Turciei cu țările UE s-au tensionat înaintea referendumului de luna trecută pe marginea extinderii puterilor prezidențiale ale lui Erdogan, care nu a cruțat, în discursurile sale, niciun lider european.
 
UE susține că Turcia trebuie să dea semnale mai clare cu privire la intenția sa de a respecta criteriile UE privind respectarea drepturilor omului și statul de drept. Mai mult, în urma referendumului câștigat luna trecută, prin care și-a extins prerogativele, Recep Tayyip Erdogan a evocat reintroducerea pedepsei cu moartea, deși aceasta este interzisă în UE.

Un legislator olandez de centru-stânga, care este raportor al UE, a afirmat marți, înaintea unei dezbateri cu privire la relațiile între Turcia și UE, că în cazul în care Erdogan va adopta schimbările pentru sporirea puterilor sale executive, atunci UE va suspenda formal tratativele în privința aderării statului turc la Blocul comunitar.