ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia aplică standarde duble când vine vorba de încălcări ale spațiului aerian. Turcii au doborât marți avionul rusesc Su-24 acuzând violarea spațiului său aerian. Site-ul american Business Insider amintește seria de incidente în care a fost implicată Turcia, zeci de avioane încălcând spațiul aerian al Greciei în ultimii ani, de peste 2.000 de ori.

Cel mai recent incident datează din această vară. La 15 iulie, mai șase avioane de luptă ale Turcei au încălcat spațiul aerian grec de nu mai puțin de 20 de ori, înainte de a fi escortate de avioanele Greciei, după cum relata ziarul elen Kathimerini, unul dintre cele mai respectate din Grecia. Publicația preciza că avioanele turcești care au zburat în formație au încălcat spațiul aerian în nordul, centrul și sudul Mării Egee. Două dintre avioane aveau la bord armament.

Încălcarea spațiului aerian dintre Grecia și Turcia a devenit o chestiune la ordinea zilei, în special deasupra Mării Egee. Iar din 2013, aceste incidente s-au multiplicat. Numai în prima lună a anului trecut, avioanele turcești au pătruns în spațiul aerian al Greciei de peste 1.000 de ori, de două ori mai mult decât în prima jumătate a lui 2013.
 
La finalul anului 2014, grecii au contabilizat peste 2.400 de încălcări ale spațiului lor aerian de către avioanele Turciei.

Încălcările spațiului aerian au devenit atât de obișnuite între cele două state, încât Turcia cataloghează aceste incidente, chiar pe site-ul Statului Major, drept "activități zilnice".

Și Grecia și Turcia sunt membre NATO, dar problema insulei Cipru continuă să fie motiv de vrajbă între Atena și Ankara.