ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recep Tayyip Erdogan denunță politica occidentală referitoare la criza refugiaților și susține că Turcia poate spune "la revedere" refugiaților. Amenințarea sa vine pe fondul presiunii la care e supusă Europa de afluxul masiv de refugiați.

"Nu scrie «idioți» pe fruntea noastră. Vom fi răbdători, dar vom face ceea ce trebuie. Să nu credeți că avioanele și autobuzele sunt aici degeaba”, a declarat președintele Turciei, într-un discurs susținut la un summit economic, la Ankara, conform Deutsche Welle.

Urmare a bomdardamentelor aviației ruse asupra provinciei Alep, din nordul Siriei, zeci de mii de persoane au plecat în ultimele săptămâni, îndreptându-se spre granița cu Turcia. 

Erdogan a declarat că numărul refugiaților ar putea ajunge la 600.000, dacă Rusia continuă să bombardeze provincia siriană Alep. "Ne pregătim pentru asta”, a spus el, adăugând că țara sa "va fi răbdătoare până la un punct după care va face ceea ce este necesar”.


"În trecut am oprit oameni la porțile Europei, le-am oprit autobuzele la Edirne. Asta se întâmplă o dată, de două ori, și apoi le vom deschide porțile și le vom ura drum bun", a spus Erdogan.

La începutul săptămânii, portalul grec "euro2day" a scris că președintele turc l-a avertizat pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că țara sa ar putea trimite refugiați în Europa, dacă nu primește suficient sprijin pentru a gestiona criza.

Joi, Erdogan s-a referit la această declarație: "Sunt mândru de ce am spus. Am apărat drepturile Turciei și pe ale refugiaților. Și le-am spus (europenilor): «Îmi pare rău, vom deschide porțile și le vom spune 'la revedere' refugiaților»”.