ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de revizuire a Constituției care vizează întărirea prerogativelor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, adoptat în comisie, mai trebuie votat în parlament, unde este supus dezbaterii începând de luni, transmite AFP. 

Proiectul prevede transferul puterii executive a premierului către președinte și ar putea să îi permită lui Erdogan, ales șef al statului în 2014 după trei mandate la conducerea executivului (2003-2014), să rămână la putere până în 2029.

Instaurarea unui sistem prezidențial ar fi o premieră pentru republica turcă, ce are în prezent o Constituție care datează de la lovitura de stat militară din 1980.

Textul, adoptat de o comisie parlamentară chiar înainte de Anul Nou, va fi dezbătut în două rânduri de către plenul parlamentului, în cursul unei proceduri care ar urma să dureze între 13 și 15 zile, conform agenției de presă proguvernamentale Anadolu.


Ideea unei întăriri a prerogativelor lui Erdogan stârnește îngrijorarea opozanților săi, care îl acuză de derivă autoritară, în special după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie și campania de epurări care a urmat.

Însă membrii majorității afirmă că un astfel de sistem este necesar pentru a asigura stabilitatea la conducerea statului și că ar permite alinierea la sistemele în vigoare în Franța sau SUA.

Dacă schimbarea va fi validată, președintele nu va mai trebui să taie legăturile cu partidul său odată ales, va numi și va revoca miniștri, va avea unul sau mai mulți vicepreședinți și va putea emite decrete.

Noua lege prevede de asemenea trecerea de la 550 la 600 de deputați aleși în parlament și scăderea de la 25 la 18 ani a vârstei de la care cineva poate fi ales.

Propunerea trebuie să primească voturile a cel puțin 330 din cei 550 de deputați pentru a putea fi supusă unui referendum. Partidul la putere, AKP, și formațiunea de dreapta naționalistă MHP, care susține textul, au împreună un total de 355 de mandate în legislativ.

Referendumul va trebui apoi organizat în 60 de zile după votul în parlament, la finalul lunii martie sau la începutul lunii aprilie.