ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu acordat CNN, președintele Recep Tayyip Erdogan susține că reformele constituționale aprobate de o majoritate fragilă în referendumul constroversat de duminică nu-l transformă într-un dictator, deși îi lărgesc considerabil puterile.

El a insistat că reformele nu au nimic de a face cu dorința sa de putere, ci mai degrabă cu nevoia de a îmbunătăți sistemului politic din Turcia."Sunt muritor, aș putea să ma curăț oricând", a declarat Erdogan în Ankara.

Turcii au aprobat duminică cu o majoritate fragilă de 51,4% un pachet de reforme constituționale, care vor transforma țara dintr-o republică parlamentară într-una prezidențială. Acest pachet a fost înaintat prin legislativ de către Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP).

Președintele turc a respins ideea că ar susține reformele constituționale din dorința de a căpăta mai multe puteri, precizând că este vorba despre îmbunătățirea sistemului politic din Turcia: „Acest sistem reprezintă o schimbare, o transformare în istoria democrației din Turcia”. Odată revizuită, legea fundamentală îi va permite președintelui turc să desființeze funcția prim-ministrului și să-și asume noi puteri extinse prin decrete prezidențiale.

De asemenea, acesta va putea să-și numească propriul cabinet de miniștri și o parte din judecători, precum și să examineze legi respinse de către Parlament. Recep Erdogan a reușit deja în ultimii ani să transforme o poziție în mare parte ceremonială într-o bază puternică de putere, lansând o campanie masivă de epurare a disidenților, care s-a intensificat după lovitura de stat eșuată din noaptea de 15-16 iulie 2016. Peste 47.000 de persoane au fost arestate după puciul eșuat, iar aproape 200 de jurnaliști sunt în spatele gratiilor.


Președintele a dezmințit că aceste reforme constituționale reprezintă un pas mai aproape spre instalarea unei dictaturi în Turcia. "Nu ai un sistem prezidențial acolo unde există dictaturi. Aici avem urne de vot... democrația își primește puterea de popor. Este ceea ce numim voința națională", a precizat Erdogan.

Victoria "taberei da" a venit însă cu o marjă extrem de subțire, în ciuda stării de urgență și a campaniei de epurare a disidenților din Turcia. Erdogan nu a sugerat nicio înțelegere cu "tabăra nu", în ciuda majorității fragile cu care au trecut aceste reforme constituționale. "Eu vin din fotbal. Nu contează dacă ai câștigat cu 1-0 sau 5-0. Scopul este de a câștiga jocul", a declarat liderul de la Ankara.


De asemenea, referendumul a reprezentant pentru mulți alegători turci un vot de încredere cu privire la administrația Erdogan, care a condus prin mai mult de un deceniu de creștere economică și dezvoltare pentru Turcia. Votanții "da" cred că viitorul țării este mai sigur și mai prosper cu un lider puternic la cârmă, în vreme ce "tabăra nu" insistă că este vorba despre tentativa unui lider însetat de putere de a-și cimenta poziția.