ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin a primit o scrisoare prin care liderul turc Reccep Tayyip Erdogan i-a cerut scuze pentru moartea unui pilot rus, ucis în incidentul din noiembrie 2015, după ce  un avion rusesc a fost doborât la granița dintre Siria și Turcia. Anunțul a fost făcut de Kremlin, coform RT.com.

Erdogan și-a manifestat și disponibilitatea de a restabili relațiile cu Moscova, a declarat purtătorul de cuvînt al președințieie ruse, Dmitri Peskov. 
 
”Șeful statului turc a transmis compasiune și condoleanțe rudelor pilotului rus decedat și a spus că îi pare rău”, a declarat Peskov.   În scrisoarea sa, președintele Turciei a numit Rusia drept ”un prieten și un partener strategic” al țării sale cu care autoritățile de la Ankara nu vor să strice relațiile. ”Niciodată nu am avut dorința sau intenția să doborâm un avion care aparține Federației Rusie”, se arată în scrisoarea lui Erdogan, potrivit Kremlinului.

RT notează că ziarul turc Hurriyet a informat, de asemenea, citând surse apropiate lui Erdogan, că scrisoarea de scuze a fost trimisă Moscovei.

Relațiile dintre Ankara și Moscova au devenit încordate la maximum după incidentul din noiembrie 2015, când bombradierul rus Su-24, care efectua o misiune anti teroristă în Siria, a fost doborât de aviația turcă. Ankara a susținut în permanență că avionul rus ar fi fost avertizat pentru că ar fi încălcat spațiul aerian turc.