ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un climat de tensiune, legislativul de la Ankara a votat, vineri, cu o majoritate de două treimi, în favoarea ridicării imunității a 138 de membri. Între ei se numără, practic, aproape toți parlamentarii pro-kurzi.

Majoritatea de două treimi înseamnă că decizia reprezintă din punct de vedere legal un amendat la constituție, notează Agerpres.

Înainte de votul privind ridicarea imunității a fost haos în parlamentul turc, în condițiile în care membrii formațiunii de opoziție Partidul Popular Republican (CHP), în număr de 133, au ieșit din sală pentru a protesta împotriva remarcilor recente ale președintelui legislativului, Ismail Kahraman, din cadrul partidului la guvernare AKP, că Turcia ar trebui să aibă o constituție islamică. „Turcia este laică și va rămâne laică”, au scandat membrii opoziției.

Ridicarea imunității va afecta 50 de membri ai formațiunii pro-kurde Partidul democratic al poporului (HDP), care are 59 de mandate în legislativul de 550 de locuri. Cei 138 de membri care se confruntă în acest moment cu pierderea imunității provin din rândul a patru partide din parlament și au cu toții dosare deschise de poliție.

Decizia este percepută ca una care îi vizează în special pe pro-kurzi, întrucât președintele Recep Tayyip Erdogan a denunțat faptul că HDP ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), acuzație negată de Partidul democratic al poporului, comentează DPA.